23 mei 2024

Wie hangt de (onderwijs)was buiten?

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.18
 
COLUMN | We gaan iets leuks doen, of misschien moet ik zeggen: we worden onderdeel van iets leuks. Het heeft zelfs al in de krant gestaan (Brabants Dagblad 15 januari): vijftien derdejaars studenten journalistiek van Fontys komen twee weken lang op onze campus kamperen en zullen in de krant en op internet verslag doen van het mbo op stappegoor. Wie zijn wij en wat doen wij? Wat gebeurt er allemaal bij ons op school? Wie doet de vuile was en wie hangt hem buiten?
 
Na februari 2011 is dat geen geheim meer voor Tilburg en omstreken, dan zijn al die vragen beantwoord (ja, tot de volgende keer natuurlijk). 
 
Het wordt een fascinerend spiegelbeeld, verwacht ik. Ik heb de journalisten-in-spe inmiddels ontmoet en ze verschillen uiterlijk in niets van de ROC’ers op Stappegoor. Ze gaan zozeer op in onze massa dat ze moeiteloos undercover zouden kunnen gaan, maar dat is uiteraard niet de afspraak: ze treden de massa (ons dus) met open vizier tegemoet. I
 
k ben zeer benieuwd naar het resultaat want ik heb natuurlijk zelf een beeld van ROC Tilburg, van de schoolbevolking en het reilen en zeilen op de locatie Stappegoor – en zij zullen een ander beeld schetsen, neem ik aan. Bovendien hebben onze studenten een groot vermogen tot ontregelen, weet ik uit 20 jaar leservaring: hoe beter de bedoeling hoe dankbaarder het schrikdraad.
 
Twee bijeenkomsten heb ik meegemaakt met de Fontinisten, en nu al ontdek ik bijvoorbeeld bij hen een fascinatie voor een aspect van het ROC dat mij minder vaak bezig houdt: het verschil tussen niveau 1 (de assistentenopleidingen met drempelloze instroom en eventueel doorstroom naar niveau 2) en niveau 4 (met dat diploma kun je naar het hbo en meer dan de helft van onze gediplomeerden doet dat ook).
 
Op Stappegoor zitten de opleidingen van niveau 2, 3 en 4 door elkaar in het gebouw, maar niveau 1 heeft een eigen gebouw aan de Apennijnenweg. Waarom is dat? Straks weet u het! (Want ik ga ze natuurlijk niet het gras voor de voeten wegmaaien.)
 
PS
Wat schreef het Brabants Dagblad? ‘De locatie Stappegoor van ROC Tilburg is misschien wel het meest levendige onderwijscentrum van de regio.’ Is dat zo? Gelooft u het? Ach, u kunt natuurlijk altijd zélf poolshoogte komen nemen – op onze Open Dag is iedereen welkom.
 
Lees hier de vorige aflevering

Deel dit artikel