17 juni 2024

Avans legt de prestatielat voor eerstejaars studenten hoger

BREDA | NIEUWS | update | Avans gaat de prestatielat voor de eerstejaars studenten verder ophogen. Om na het eerste jaar verder te mogen studeren moeten ze minimaal 52 studiepunten hebben behaald*. Nu hanteren de opleidingen verschillende normen, en die wordt gelijkgetrokken.
 
Als ze daar niet aan voldoen, dan krijgen ze een (negatief) bindend studieadvies (bsa) en moeten ze hun studie beëindigen. Voor bijzondere situaties (zoals persoonlijke omstandigheden) kan overigens een uitzondering worden gemaakt.

Paul Rüpp, voorzitter van de raad van bestuur van Avans, meldt deze aanscherping van het bsa in een interview met de website ScienceGuide. Avans wil op deze manier bereiken dat studenten vlotter door hun studie gaan.  Die hogere drempel kan volgens Rüpp nauwelijks een probleem zijn, gemiddeld behalen studenten in het eerste jaar al 51 punten. Het maximum aantal punten dat in het eerste jaar behaald kan worden is zestig.
 
Taalbeheersing
Avans wil dat studenten meer uitgedaagd worden, dat willen ze zelf trouwens ook, zegt Rüpp in het interview met ScienceGuide. “We gaan extra vakken in alle curricula brengen: ondernemerschap, duurzaamheid, één moderne taal op hoog niveau voor elke student. Die taalbeheersing is voor de professional op hbo-niveau van vandaag en morgen essentieel. Daar investeren we in”, aldus de voorzitter.
 
In het gesprek haalt Rüpp hard uit naar premier Rutte, die in een filmpje op Youtube heeft gezegd dat het hoger onderwijs onvoldoende kwaliteit levert. Rüpp noemt dit inspelen op onderbuikgevoelens.
 
*) Eerder is abusievelijk gemeld 60 punten

► Lees hier het interview met de Avanstopman

Deel dit artikel