21 juni 2024

Doe als de Vlamingen: Een rookverbod op het schoolplein


OPINIE |
Gaat het dan eindelijk toch gebeuren, een rookverbod op het schoolplein? Hebben de pleidooien van de Stichting Stivoro en de Stichting Rookpreventie Jeugd (de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker) om het roken radicaal uit de schoolomgeving te bannen dan eindelijk succes?

Het lijkt er wel op nu minister Schippers van Volksgezondheid deze week heeft beloofd dat ze met haar collega Van Bijsterveldt van Onderwijs zal overleggen over een aanscherping van het bestaande rookverbod dat beperkt is tot de gebouwen.
Waarom pakken we in Nederland niet stevig door zoals ze in Vlaanderen al eerder hebben gedaan?

Het Vlaamse parlement nam in 2008 met overgrote steun van de kamerleden een wet aan die radicaal een einde maakte aan het roken in en om het schoolgebouw. De wet gaat zelfs zover dat er niet gerookt mag worden in welke onderwijssituatie dan ook. Dus ook niet als leerlingen en docenten een excursie naar het buitenland maken. Rookruimtes zijn in het gebouw niet toegestaan. Er zijn al verbodsborden (zie foto) gemaakt en die kunnen we dus zo overnemen van onze zuiderburen.

Maar we moeten niet te vroeg juichen, want de onwetenheid is kennelijk groot. Minister Schippers, als Kamerlid al deskundige op het gebied van de gezondheid, gaf toe altijd gedacht te hebben dat er rondom scholen niet werd gerookt, zo schrijft Trouw. En dan is er nog de lobby van de tabaksindustrie, die al eens ooit dankbaar gebruikt heeft gemaakt van de diensten van toen nog senator Hillen (nu minister van Defensie) om invloed te houden op het (anti-)rookbeleid.

De tabakslobby zou nu eveneens voorstander zijn van het rookvrij maken van het schoolplein. Maar dat moet niet bij wet verboden worden, scholen kunnen dat heel goed zelf, is de redenering van de tabakslobby. Daar is tot nu toe niet veel van gebleken. Slechts een kleine minderheid van scholen heeft vrijwillig stringente beperkingen opgelegd aan het roken op het schoolterrein.

In deze provincie zijn er scholen die eerder het voortouw hebben genomen zoals Markland, het VMBO College in Boxtel, het Fioretti in Veghel, het Van Maerlant in Den Bosch en het Beatrix College in Tilburg. Maar het merendeel gaat toch niet verder dan de wettelijke verplichting.

Er is een overstelpende hoeveelheid informatie over hoe slecht roken is voor de gezondheid en dat het rookgedrag al op jonge leeftijd wordt aangeleerd. Tijd dus voor zero tolerance.

► Ga hier naar de website De Rookvrije School
► Ga hier naar de website van de Stichting Rookpreventie Jeugd

Deel dit artikel