14 juni 2024

Een dag van protest in Den Haag – beeldverslag

DEN HAAG | NIEUWS | Den Haag beleefde vrijdag 21 januari een bijzondere primeur. Voor het eerst trok het cortège  van hoogleraren in vol ornaat door de de stad. Het deftige ‘s-Gravenhage heeft veel te bieden, maar is geen universiteitstad dus een opstoet van professoren is een onbekend fenomeen.

Het ziet er niet naar uit dat het snel nog een keer zal gebeuren, want met de komst naar Den Haag van zo’n duizend hoogleraren (waaronder enkele tientallen van de universiteiten van Tilburg en Eindhoven) wilden ze hun protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs kracht bij zetten. De demonstratie verliep, zoals het een hooggeleerd gezelschap betaamt, waardig en rustig. De enige lawaaimaker was een langharige professor met een vuvuzela.

En al koutend kwamen er ook grappen naar boven. Zoals: Met zoveel samengebalde denkkracht moeten de problemen van dit land toch in een dag op te lossen zijn. Of: Als er nu een bom valt op het centrum van Den Haag is er van de kenniseconomie niks over. En je kon links en rechts horen dat ze al vaker in Den Haag gedemonstreerd hadden, als student in een grijs verleden. 

Grijs
Over grijs gesproken, als de delegatie in Den Haag representatief is voor de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse hoogleraar, dan is er perspectief voor jong talent want de komende jaren gaan er heel wat professoren met pensioen. Maar het cortège maakte ook duidelijk dat het aantal vrouwelijke hoogleraren nog zeer beperkt is; ook daar is een inhaalslag te maken. De demonstratieve tocht rond het Binnenhof werd afgesloten met een academische zitting in de Anton Philipszaal. (Lees hier het verslag).

Zo rustig als het protest van de hoogleraren was, zo luidruchtig ging het er later op de dag op het modderige Malieveld aan toe waar zo’n vijftienduizend studenten hun ongenoegen uitschreeuwden. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (onderwijs, VVD) werd, zoals verwacht, flink uitgejoeld.

De politie was massaal op de been vanwege op internet aangekondigde radicale acties. Op het Malieveld werden flyers verspreid met de oproep om op een bepaald moment te verzamelen bij het pannenkoekenhuis en vandaar uit op te rukken naar het ministerie van Onderwijs. Een kleine groep demonstranten gaf aan die oproep gehoor, maar de onrust bleef beperkt tot enkele schermutselingen. Geen Griekse toestanden.

► Lees hier het verslag over de protestzitting van de hoogleraren

Hoogleraren van de Technische Universiteit in Eindhoven

Demonstrerende studenten op het Malieveld. Op de achtergrond het ministerie van Onderwijs (het linkse gebouw)

Tilburgse hoogleraren met links prof. Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht en lid van de Onderwijsraad

Hoogleraren trekken rond de Hofvijver, op de achtergrond het Torentje, de werkkamer van premier Rutte

De hoogleraren verzamelen zich op het Plein, voor het gebouw van de Tweede Kamer

De stoet trekt langs de hofvijver, op de achtergrond het Binnenhof

Demonstranten hekelen op een spandoek de bankencrisis waarvoor de studenten moeten opdraaien. Eerder legde Hein van Oorschot, voorzitter van het college van bestuur van de Tilburgse universiteit, dat verband. Lees het geruchtmakende interview op Onderwijs Brabant

De Tilbugse delegatie op weg naar de buitengewone academische zitting

Politici waren ook ruim aanwezig, zoals Emile Roemer (SP)Harm Beertema, kamerlid voor de PVV, legt aan een student uit dat de bezuinigingen nodig zijn vanwege de hoge staatsschuld

Dichter Gerrit Komrij sloot zich niet aan bij het studentenprotest

De echte langstudeerders volgens deze demonstranten: premier Mark Rutte (7 jaar), minister Maxime Verhagen (11 jaar), staatssecretaris Veldhuizen van Zanten (8 jaar).

Hoogleraar theoretische sterrekunde Vincent Icke (tweede van links) had zijn toga thuis gelaten

De stoet van hoogleraren passeert een reeks ME-busjes die het Binnenhof afschermen

Amsterdamse hoogleraar begeeft zich onder de protesterende studenten

Studenten bij het podium op het Malieveld

De jarige staatssecretaris Halbe Zijlstra probeert het gejoel van de demonstranten te overstemmen (foto Rik Goverde)

Op het modderige Malieveld verzamelden zich naar schatting vijftienduizend demonstranten (foto's Emmanuel Naaijkens)

Na afloop van de demonstratie kwam het tot schermutselingen tussen een kleine groep actievoerders en de ME (foto Rik Goverde).

Studeren weer elitair? vragen deze demonstranten zich af  (Foto Rik Goverde)

Deel dit artikel