27 mei 2024

Het onderwijs in 250 gedichten

NIEUWS | Bij het afscheid van Fons van Wieringen als voorzitter van de Onderwijsraad is een bundel verschenen met 250 gedichten, in historische volgorde,  over het onderwijs. De titel luidt: Som moet het werkelijk stil zijn…
 
Alle grote dichters uit Nederland en Vlaanderen zijn erin opgenomen. De bundel bevat een uitgebreide trefwoordenlijst. Doel van de bundel is ‘ter leering ende vermaeck’ en vooral ter inspiratie.
 
Het voorwoord is geschreven door mevrouw Gerdi Verbeet (nu voorzitter Tweede Kamer en ooit lerares Nederlands op het Berlage Lyceum te Amsterdam).  De uitgave van de gedichtenbundel is een samenwerking tussen Poetry International, de Onderwijsraad, het Nationaal Onderwijsmuseum en de CED-groep.
 
De uitgever: “Wie heeft geen herinneringen aan zijn of haar schooltijd? Je meester die zo geweldig vertellen kon of leuk paars aanliep als ie boos was! Je juf die zo goed rekensommen kon uitleggen en je mee naar buiten nam om de school te tekenen. Door haar ken je de tafels nu nog. Het voorlezen op vrijdagmiddag, voetballen tegen je leraren, je schoolvrienden, het regenpak, de kwekeling, het schoolzwemmen, het schoolplein, je eerste verliefdheid, het huiswerk, luizen, het schoolfeest, vechten op het plein, het rapport… Veel aspecten uit het rijke schoolleven vanuit het perspectief van de leerlingen, de ouders en de leraren passeren in de onderwijsgedichtenbundel “Soms moet het werkelijk stil zijn …” de revue. Plezier is verzekerd met deze prachtige onderwijsgedichten.”

De prijs van de bundel is € 17,50 (352 blz), ISBN: 978-90-72247-39-1. De bundel  is te bestellen via de website van uitgeverij Douane te Rotterdam: www.uitgeverijdouane.nl

Deel dit artikel