16 juli 2024

‘Groeiende vraag naar drugs- en alcoholtesten op scholen’

TILBURG | NIEUWS | Vanuit het voortgezet onderwijs komen er steeds meer vragen over drugs- en alcoholtesten. Scholen willen met die testen bijvoorbeeld bij schoolfeesten na kunnen gaan of leerlingen gedronken hebben, of drugs hebben gebruikt.
 
Dat zegt desgevraagd Jeroen Lammers, senior onderzoeker bij het Trimbos-instituut, een organisatie zich onder meer toelegt op preventieprogramma’s.
 
De afgelopen jaren is er in campagnes de aandacht op gevestigd dat alcoholgebruik op jonge leeftijd erg schadelijk is. Harde cijfers heeft Lammers niet, maar hij heeft sterke aanwijzingen dat die campagnes hun vrucht afwerpen.

Een groeiend aantal scholen verbiedt dat er op schoolfeesten nog alcohol wordt geschonken. In Midden-Brabant hebben de middelbare scholen twee jaar geleden afgesproken dat ze dezelfde regels hanteren ten aanzien van (overmatig) alcoholgebruik op hun schoolfeesten.
 
Indrinken
Maar leerlingen proberen dat te omzeilen door ‘in te drinken’ voor ze naar het feest gaan. Met een alcoholtest bij de ingang van de feestzaal kunnen scholen nagaan of leerlingen inderdaad sterke drank op hebben. Volgens Lammers is er voor het testen op alcohol goede, betrouwbare apparatuur beschikbaar.
 
Hij adviseert scholen om de test door een deskundige van buiten, bijvoorbeeld van een adviesbureau op gebied van verslaving, af te laten nemen. Daarmee wordt een gevoelig punt met de privacy omzeild, namelijk de relatie tussen docenten of ander personeel.
 
Het gebruik van drugstesten daarentegen beveelt het Trimbos-instituut niet aan. Testen op druggebruik is complex en de uitslag is onbetrouwbaar. “Dat heeft dus niet zoveel zin, wij adviseren dat niet te doen”, aldus Lammers.
 
Bezuiniging
Lammers maakt zich zorgen over de aangekondigde bezuinigingen door de overheid. De preventieprogramma´s worden doorgaans gefinancierd door de regionale GGD´s, met een aanvulling door de gemeente. Nu de gemeenten krapper bij kas komen te zitten vreest Lammers dat de preventieprogramma´s als eerste zullen sneuvelen.
 
Bijna twee derde van de middelbare scholen en een derde van de basisscholen werkt met het  preventieprogramma van het Trimbos-instituut De Gezonde school en genotmiddelen.
 
► Ga hier naar de website De Gezonde school en genotmiddelen
 

Deel dit artikel