22 mei 2024

Journalistiek experiment op ROC Tilburg: ‘We hebben niets te verbergen’

TILBURG | NIEUWS | Veertien derdejaars studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek berichten gedurende twee weken van binnenuit over ROC Tilburg.
 
Ze hebben een eigen redactielokaal op de locatie aan de Stappegoorweg, waar onder andere de technische opleidingen zijn gehuisvest. De verslagen van de studenten worden zowel in de papieren versie van het Brabants Dagblad (editie Tilburg) gepubliceerd, als op de site van de krant.
 
De studenten krijgen onbeperkt de mogelijkheid om in de keuken van deze mbo-school te kijken, ze kunnen praten met wie ze willen: personeel, studenten en ouders. Of zoals Lotta Hermans, een van de studenten, maandag 7 februari in het Brabants Dagblad schreef ‘Wij observeren vanaf de binnenkant, zoals een gids op safari tussen de leeuwen’. De studenten beschrijven zowel negatieve als positieve ervaringen.

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) worstelt met zijn imago door berichten in de media over ondermaatse kwaliteit van het onderwijs, onveiligheid en grootschaligheid. Maar Lotte Hermans is zonder vooroordelen aan het project begonnen.
‘Het enige wat ik wil is verhalen vertellen om nieuwe inzichten te beiden die de kwaliteit van het mbo-onderwijs kunnen verbeteren. Ik sta te popelen om mooie producten te maken die een verschil maken. Op naar (nog?) beter onderwijs’, schrijft ze in het Brabants Dagblad.
 
Beeldvorming
In diezelfde krant legt Niko van Dorp, directievoorzitter van ROC Tilburg, uit waarom de school meewerkt aan dit experiment. “We zijn trots op de school en onze studenten. We hebben niets te verbergen.” Hij vindt ook dat het imago van het mbo niet overeenkomt met de werkelijkheid. De meeste leerlingen doen het goed en vinden na hun afstuderen een baan die bij hen past.
 
Het is overigens niet voor het eerst dat het bestuur van deze instelling journalisten over de schouder van personeel en leerlingen mee laat kijken. In 2005 mochten twee journalisten van het Brabants Dagblad van binnenuit openhartige reportages maken over de vmbo-locatie Economie en Groen.
 
► Ga hier naar het project van de studenten op de site van het Brabants Dagblad
 
 

Deel dit artikel