19 juli 2024

Sssstttt!!!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.24
 
COLUMN | Hein gaat met pensioen. Dat zegt u misschien op het eerste gezicht niets, maar mij wel, want ik ken hem al heel lang – en niet heel goed want Hein is niet iemand van moeilijke gesprekken, meer een gezellige kletskous. (Het zijn mijn favoriete collega’s die de conversatie beperken tot  een vriendelijke groet, een melige grap of opgewekt commentaar. Zo komen we de dagen wel door.)
 
Hein was onze conciërge, hoewel die functie al lang niet meer bestaat, natuurlijk. We hebben sinds jaar en dag een facilitaire dienst, maar dat doet er niet toe: voor de argeloze toeschouwer was Hein de conciërge (en zoals u weet: de conciërge is belangrijker voor de sfeer op school dan de directeur) en hij was altijd met z’n tweeën. Hein en Wim, onvermoeibaar duo in het schoolleven op Stappegoor. Ze horen zo sterk bij elkaar dat in alle teams die ik bezocht de mededeling ‘Hein gaat weg’, tot de volgende dialoog leidde:
‘Hein? Hein? Wie is dat?’
‘Hein! Van Hein en Wim!’
‘Oh, Hein! Verroest, gaat die weg?’
 
Waarom ging ik al die teams af? Hein is een bescheiden man, wars van uiterlijk vertoon. Hij wil geen groots officieel afscheid met receptie en speeches, maar evengoed wilden zijn collega’s iets voor hem doen en na enig overleg is het dit geworden: ik maak een foto van alle bewoners van ons gebouw, terwijl zij (teamsgewijs) onder het uitroepen van ‘Dag Hein’, lachend naar de camera zwaaien.
 
Dat is een leuke klus, langs al die teams, want de onderlinge verschillen zijn groot (maar niemand weigert, ze kennen hem allemaal en willen hem allemaal gedag zwaaien) en dat is wel lachen. Hilarisch wordt het tenslotte bij de kappers, sowieso een vrolijke ploeg, waar een jonge, mooie collega opgewekt opmerkt, als iemand zegt je bloes zit scheef en zij hem rechttrekt: ‘Hij vindt de foto vast veel leuker als ik mijn bloes uittrek.’
 
Ps: Ik heb iedereen op het hart gedrukt: denk er om, het is een verrassing, mondje dicht. Dat zouden ze allemaal doen. Ben ik nu zelf de spelbreker, met deze column. Maar nee, heeft zijn leidinggevende mij verzekerd. Hein is niet van de computers en internet en email en intranet. Hij gaat gewoon bij mensen langs als hij ze iets te zeggen heeft. En als je hem iets wilt zeggen, dan zoek je hem op. Daarom kent iedereen hem!
Dus als alle collega’s nog twee dagen hun mond houden, komt het goed. Dag Hein!
 
► Lees hier de vorige aflevering

Deel dit artikel