20 mei 2024

Woede! Leugens! Bah!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.26
 
COLUMN | Dit wordt geen leuk stukje – ik zeg het er maar vooraf. Als u dat zoekt moet u nog even verder zoeken, maar het gaat hierom. Als je de theoretische leerweg van het vmbo doet en je hebt je vizier gericht op het hoger beroepsonderwijs (en dat komt vaker voor dan u wellicht denkt), dan staan er twee wegen voor je open.
 
Je kunt naar het mbo gaan, met een mbo-diploma op niveau 4 kun je vervolgens naar het hbo. En je kunt naar de havo gaan – ook met dat diploma kun je naar het hbo.
 
Wat is wijsheid? Wat moet de vmbo-decaan deze scholier adviseren?
Dat hangt er van af! Een vmbo’er die weet welke richting hij op wil, bijvoorbeeld techniek, is waarschijnlijk beter op zijn plaats op een technische mbo-opleiding dan op een havo. Hij (of zij) krijgt dan naast algemene vakken al een hoop techniek en is een deel van de tijd ook praktisch bezig – voor veel scholieren een verademing na al dat stilzitten op het vmbo.
Voor een vmbo’er die nog geen idee heeft, is ‘havo’  een voor de hand liggend advies want dan houdt hij (of zij!) alle opties open voor het hbo.
 
Er valt nog meer over te zeggen en dat moeten we bij gelegenheid ook zeker doen, maar de reden dat ik dit stukje schrijf is een artikel in de nrc van 21 februari, van havo-docent Ton van Haperen, over het toelatingsbeleid van havo’s mbt vmbo’ers. ( ‘Scholen moeten vmbo’ers toelaten tot de havo’)
 
De havo’s selecteren namelijk, en volgens Van Haperen is dat rampzalig voor de ambitieuze vmbo’er, want die wil naar het hbo en die route wordt door die selectie afgesneden. En, schrijft hij zonder blikken of blozen, de mbo-route is de dood in de pot want de mbo’ers sneuvelen allemaal in het eerste jaar van het hbo.
 
Dames en heren, ik zeg het u rechtuit: dit is een leugen! Van Haperen liegt er op los want het studiesucces van mbo’ers en havisten is nagenoeg gelijk, in het hbo. Wat Van Haperen dus doet, in die tempel van objectiviteit die de nrc heet te zijn, is met leugens zijn eigen winkel verdedigen – want elke vmbo’er  die niet naar het mbo maar naar de havo gaat, is voor hem een klant. Kassa!
 
Dat de nrc dit laat gebeuren is het echte schandaal en maakt bovendien slachtoffers. Stelt u zich de vmbo-decaan voor die een ambitieuze, succesvolle vmbo’er moet adviseren over de keuze tussen mbo4 of havo, en die dan bedenkt, Oh ja, stond laatst nog in de nrc, dat mbo’ers geen kans maken op het hbo. Nee jongen, ga jij maar lekker naar de havo..
 
Of stelt u zich de ouder voor die net van de decaan te horen heeft gekregen dat zoonlief wel naar het hbo kan, via mbo4. En die dan denkt, die decaan kan me nog meer vertellen, laatst stond in de nrc dat…
 
Bah.

► Lees hier de cijfers over mbo´ers en havisten in het hbo

► Lees hier de vorige aflevering

Deel dit artikel