23 juni 2024

´Ouderwetse´ serious games gaan in tegen digitale trend

 NIEUWS | In het onderwijs is er groeiende aandacht voor serious gaming om de lessen aantrekkelijker en effectiever te maken.  Met serious gaming wordt de werkelijkheid spelenderwijs nagebootst.
 
Deze educatieve spellen zijn doorgaans in digitale vorm, maar het jonge bedrijfje Be Involved komt met ‘ouderwetse’ serious games, als fysiek spellen. Leerlingen kunnen er in de klas mee aan de slag. Tijdens het Onderwijscongres Brabant, op 17 maart in Den Bosch, presenteert het bedrijf de nieuwste versie, een spelbundel gebaseerd op het nieuwe examenprogramma voor economie voor havo en vwo.
 
Leerlingen aan de slag met een serious game van Be Involved.

Met de keuze voor een voornamelijk analoge vorm van de spellen gaat Be Involved tegen de huidige digitale stroming in. Tijdens de spellen van Be Involved zullen leerlingen hun sociale vaardigheden in de strijd moeten gooien en de lesstof opnemen door te onderhandelen, discussiëren en overleggen. Ongemerkt zullen zij zo deze sociale vaardigheden verder ontwikkelen. Vaardigheden die onmisbaar blijven, ook in een digitale wereld.
 
Voor de leerlingen wordt de lesstof met behulp van de spellen van Be Involved levendig overgebracht, stellen de bedenkers van deze serious games. De spellen maken moeilijke lesstof tastbaar waardoor deze gemakkelijker en effectiever opgenomen zal worden. Het design en de onderwerpen van de spellen zijn zo gekozen dat deze goed aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. Zo wordt de complete klas met veel plezier betrokken bij de lesstof.
 
Lesmethodes
Het bedrijf: “Voor de docent vormen de spellen een gemakkelijk en leuk alternatief voor de invulling van een lesuur. De spellen zijn plug-and-play, worden geleverd met duidelijke instructies compleet met kant-en-klare reflectie- en toetsmiddelen. De spellen zijn bovenal te combineren met alle lesmethodes aangezien Be Involved zijn spellen baseert op de algemene leerdoelen opgesteld voor elk onderwijsniveau. De spellen hoeven zo ook geen extra lesuren te kosten.”
 
Be Involved, een initiatief van Kees Meershoek en Guus Meijer,  zal met een eigen stand te vinden zijn tijdens de Onderwijsmarkt van het congres.
[Bron: persbericht]
 
 

Deel dit artikel