14 juni 2024

Ground control to Major Tom ….

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.27
 
COLUMN | In augustus zitten we op de camping en in september gaan we weer aan het werk. Oktober en november doen we de voorlichting op de vmbo-scholen in de regio, en in december ook nog een beetje. In januari is de open dag en in februari volgt dan een tsunami van aanmeldingen! We laten het stuwmeer met nieuwe kandidaten rustig vollopen en gaan in maart en april de aanmelders intaken.
 
Daar zijn we nu dus mee bezig en dat loopt goed. Het is wel een grappig gezicht, als je er oog voor hebt: in deze periode zitten bij de receptie regelmatig onwennige buitenstaanders te wachten tot ze worden opgehaald door een intaker. Enigszins geïntimideerd zie je ze om zich heen kijken naar de schijnbare chaos in de hal.
Een groepje bevallig uitgedoste kapsters komt giechelend langs paraderen en wordt bars ingehaald door een peloton geüniformeerde soldaten, in camoeflagepakken en met enorme klossebakken aan hun voeten. Studenten Veiligheid en Vakmanschap! 
Is dat nu het roc? Ja, dat is het roc!
 
Veel kandidaten brengen iemand mee, ter intake. Papa of mama, vriend of vriendin. Soms uit praktische overwegingen (ze komen van buiten de stad en kregen een lift), soms voor geestelijke bijstand. Dat pakt niet altijd goed uit.
 
Intakers tijdens de lunch:
‘Die Tom Michels*, die bracht vorig jaar zijn vader mee op de intake. En toen ik vroeg waarom hij voor onze opleiding had gekozen, zei hij dat hij een ruimteschip wilde bouwen.’
‘Ha! Jij blij dat zijn vader er bij was.’
‘Nou, die begon toen over astrale lichamen en zonnereizen en zo, dus dat schoot niet op.’
‘Wat heb je gezegd over dat ruimteschip?”
‘Dat dat niet in het programma zat, maar dat ie z’n laatste project zelf mocht kiezen.’
‘Michels, die is toch al weg?’
‘Ja, dat heeft niet lang geduurd. Dat geldt trouwens voor veel van die late intakes. En z’n klasgenoten maakten er ook grappen over: Zo van, nee, die komt niet meer, hij kon hier zijn ruimteschip nooit kwijt.’
Een collega heeft geconcentreerd zitten nadenken over de voor-voorlaatste zin, en zegt dan ineens: “Ja, dat klopt, van die late intakes. Ik  heb vorig jaar de intakes in mei en juni gedaan, en die zijn allemaal al weer weg bij de opleiding.’
 
Na de late intakes is het juli en eind die maand gaan we naar de camping. En in september gaan we dan weer aan het werk, met de studenten die we hebben ingetaked en geplaatst, laat of niet. En in oktober en november…..
 
* uit privacy overwegingen is de naam gefingeerd en zijn enkele zakelijke gegevens veranderd.

► Lees hier de vorige aflevering
 

Deel dit artikel