23 mei 2024

ORION Music Awards: van rap tot dans en singer-songwriters

SCHOOL ACTIEF | Leerlingen die het podium opstappen om hun artistieke kunsten te vertonen. Een groter succesnummer is nauwelijks denkbaar in het onderwijs. Cultuur als levensadem van een school. De jaarlijkse uitreiking van de ORION Award voor leerlingen op een van de aangesloten zestien scholen is daarvan een voorbeeld.  

EINDHOVEN | Zestien scholen lieten donderdag 17 maart in het Parktheater in Eindhoven weer zien wat ze in huis hebben. Tijdens de ORION Music Awards zongen, dansten en rapten leerlingen de sterren van de hemel.
Van klassieke muziek tot een flinke portie ‘raggen op gitaren’.  De jury (met onder meer Lisa Lois van X-Factor) verkoos uiteindelijk vier winnaars.
 
Het begon als de ORION Music Award en is uitgegroeid tot ‘awards’.  Want hoe vergelijk je de breekbare liedjes van een singer-songwriter met een veelkoppige band? Hoe zelfverzekerd je bent, hoe je inspeelt op het publiek, dat speelt in ieder geval mee volgens jurylid Lisa Lois. Ook Martijn Simkens (die onder meer in de band van Ben Saunders speelt) en Evert de Vries (artistiek leider van het Amsterdams Kleinkunst festival en docent op de Amsterdamse Theateracademie) geven vakkundig commentaar op de acts. Puntjes van kritiek zijn er uiteraard. Op muzikaal gebied, of op de uitspraak van het Engels. Maar voorop staat het lef van de leerlingen om het podium te beklimmen voor een volle zaal.
 

Aangemoedigd door enthousiaste medescholieren gaan de meeste deelnemers helemaal los. Van podiumvrees is niet veel te merken. Het kost de jury geen enkele moeite om van alle deelnemers de positieve kanten te benoemen. Zo trapt het duo Delead van het Christiaan Huygens College dapper af. Een duo dat garant staat voor prachtige zang en virtuoos gitaarspel. Daarna volgt een daverend optreden van Little Bigband, de afvaardiging van VO Best-Oirschot. Ze krijgen de prijs voor beste grote groep.
 
Floor van het Strabrecht College brengt een ‘breekbaar’ liedje. Gevolgd door een vol podium bij de afvaardiging van het Ds. Pierson College: Superboy and the invisible girls. “Je zal het moeilijk hebben tussen al die meiden”, grapt De Vries. Het Elde College stuurt een ervaren deelnemer (Flemming speelde in verschillende musicals, waaronder Kruimeltje) Flemming & Frank. Hun vertolking van ‘hold on’ van Di-rect wordt ook beloond met een prijs (kleine groep).
 
Eigen nummer
Een dynamische show met raggende gitaren wordt gegeven door het Udens College, waarna juist weer een rustpuntje in het programma komt met de vertolking van ‘Heaven’ (Do)  door Danique van het Sancta Maria Mavo. Daarna volgt de band die er met een workshop vandoor gaat (de prijs voor het beste eigen nummer). Als een ervaren band staan ze op het podium. “Hebben jullie zin om te feesten?” The Gooch van het Mondriaan College zorgt dat de zaal uit zijn dak gaat.
 

Daarna volgt een act met lef en dat wordt gewaardeerd door jurylid De Vries. Kunst, dans, zang, rock en rap. Een afwisselend programma, binnen één act! Gebracht door Metameer. Na de pauze is het wel heel donker in de zaal. Niet voor niets een act met oplichtende drumstokken zorgt voor lovende woorden van de jury. Het Pius X-College brengt een slagspektakel. Gevolgd door een prachtig geschreven en gebracht eigen nummer van Eefje & Sanne (Augustinianum).

Vervolgens volgen twee verfrissende nummers. Jefferson van het Stedelijk College laat zien dat jongeren zich ook in klassieke muziek interesseren en hij speelt een stuk van Manfred Schmitz op de piano. “Voortaan wel even het publiek bedanken”, is het enige ‘negatieve’ commentaar. Rood Fruit van het Commanderij College valt op door een komisch Nederlandstalig nummer.
 
Abonnement popblad
Ook Isaac van het Lorentz Casimir Lyceum wint een prijs, een abonnement op een het rockblad Up-magazine. Zij brengen een eigen geschreven nummer over het loslaten van alle negatieve aspecten van het leven. Daarna volgt het St. – Willibrord Gymnasium met Julia & Band. Met een leuk staartje, waarbij ineens reggae klanken klinken. De afsluiter ‘rockt’ volgens Lisa Lois: Comin’ Soon van het Jan van Brabant College.
[Bron: persbericht]

 • ORION staat voor: Onafhankelijk Regionaal Interscolair Onderwijs Netwerk. Een samwerkingsverband van zestien vo-scholen in de omgeving van Eindhoven en ’s Hertogenbosc op verschillende gebieden, van onderwijsontwikkeling tot personeelszaken en beheer.


 
 

Deel dit artikel