22 mei 2024

Veel animo voor maatschappelijke coaching studenten West-Brabant

ETTEN-LEUR | NIEUWS | Er is onder bedrijven en instellingen veel animo om studenten van ROC West-Brabant tijdens hun opleiding te coachen. Binnenkort start een pilot met vijftig coaches en evenveel studenten.
 
Een woordvoerster van ROC West-Brabant heeft dat bekendgemaakt. Het idee van community coaching is afkomstig van de achttien burgemeesters in de regio. Aan het begin van dit schooljaar boden ze spontaan aan om een student onder hun hoede te nemen. Op die manier willen zij een  bijdrage leveren aan de talentontwikkeling van jongeren.

Burgemeester Peter van der Velden van Breda deed toen ook een oproep aan bedrijven en instellingen in West-Brabant om daar op in te haken. En aan die oproep blijkt nu op grote schaal gehoor te worden gegeven.

Techniek is niet alleen een mannenzaak, is de boodschap van deze meiden.

Uiteenlopende organisaties en instellingen zijn bereid om  coaches beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld vanuit de thuiszorg waar inmiddels gepensioneerde wijkverpleegkundigen bereid zijn om studenten in de zorg wegwijs te maken in de wijkverpleging.
 
Tot degenen die zich hebben gemeld als coach behoort ook Jimmy Vissenberg die in september werd uitgeroepen tot beste student van ROC West-Brabant. Hij volgt de opleiding banketbakker en hij wil een leerling uit het vmbo gaan begeleiden.
 
Onbenut talent
De bijval voor het initiatief komt enerzijds voort uit verantwoord maatschappelijk ondernemen, en anderzijds uit het belang van een goed gekwalificeerde beroepsbevolking. Het staat vast  dat er de komende jaren een groeiende behoefte is aan personeel in bijvoorbeeld de techniek en de zorg. Maar er is nog veel onbenut talent.
 
Er is bewust voor gekozen om eerst met een pilot te starten, zodat ervaring opgedaan kan worden met het coachen. Er is een projectleider aangesteld die het klappen van de zweep kent. “Het is vooral belangrijk dat er een goede match komt tussen student en coach”, zegt de woordvoerster.
Het coachen is overigens geen vervanging van een stage, het gaat om het geven van tips, stimuleren en bemoedigen. “De vorm kan erg variëren. Het kan een goed gesprek zijn met een kop koffie, maar ook een traject waarbij een student meeloopt met iemand in de praktijk.”
 
 

Deel dit artikel