20 april 2024

Excellente basisschool De Grebbe wint de Nationale Onderwijsprijs

AMSTERDAM | NIEUWS | De christelijke basisschool De Grebbe in Bergen op Zoom heeft de Nationale Onderwijsprijs gewonnen met het project Onderwijstijdverlenging. De prijs is woensdag 30 maart in Amsterdam uitgereikt door minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).

Eerder sleepte de school de Onderwijsprijs van Noord-Brabant in de wacht. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7000 euro, het beeldje de Bronzen Olifant, en een oorkonde. De jury stond onder leiding van Tweede Kamerlid Jack Biskop (CDA). De organisatie van de wedstrijd, met voorronden in elke provincie, is in handen van het Instituut Nationale Onderwijs Promotie (INOP).

Basisschool De Grebbe staat bekend als een multiculturele school die, volgens onderzoek van oud-inspecteur Joop Smits, excellent presteert. Het project Onderwijstijdverlenging bestaat eruit dat de leerlingen vier uur per week extra naar school gaan. Deze tijd wordt besteed aan begrijpend lezen en rekenen. Bovendien worden de ervaringen van de leerlingen verrijkt zodat ze de taal ook echt onder de knie krijgen.

Woordenschat
In een filmpje op YouTube zegt directeur Lia Vermeulen onder meer het volgende over de aanpak van achterstanden. “De kinderen werken in continuroosters waarbij ze allemaal op school overblijven. Dat regelt het kinderdagverblijf. In dit continurooster houden we rekening met het bioritme van de kinderen. Dat betekent dat we voor een goede afwisseling zorgen van spanning en ontspanning zodat we een optimaal leerrendement kunnen behalen.” Het opbrengstgericht werken staat bij De Grebben hoog in het vaandel.

De directeur: “Omdat we meer tijd hebben kunnen we ook meer aandacht besteden aan sociale vaardigheden en gezond gedrag. Als je goed uitgerust bent en in een goede conditie, dan kun je beter leren. Beweging en gezonde voeding staan dus bij ons hoog op het lesrooster. Het geeft ons ook de mogelijkheid om uitstapjes met de kinderen te maken, waardoor ze veel meer ervaring opdoen. Die ervaringen ondersteunen de kinderen weer in het ontwikkelen van een goede woordenschat.”

Rolmodellen
Voor de leerlingen zijn er op woensdag o.a. sportieve en kunstzinnige activiteiten. De Grebbe werkt samen met diverse partners zoals kinderdagverblijf, GGD, een logopediste en Centrum voor de Kunsten. Directeur Vermeulen: “Samen zorgen we voor een klimaat waarbij we kinderen helpen in hun ontwikkeling, maar waarin ook ouders kunnen ondersteunen bij de opvoeding.”

De school biedt ook huiswerkbegeleiding na schooltijd aan. Dat wordt verzorgd door studenten van hogeschool of universiteit die zelf een allochtone achtergrond hebben. Op die manier zijn ze tevens een rolmodel voor de leerlingen.

► Het filmpje van De Grebbe is hier op YouTube te vinden
► Lees hier het artikel “De Grebbe geeft strijd tegen segregatie op”

Deel dit artikel