16 juli 2024

Het B-team – voor u in actie

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.29
 
COLUMN |Het is 4 april dus als u uw belastingformulier nu nog niet hebt ingestuurd, bent u te laat. Dat zal wel niet, we zijn tenslotte allemaal nette mensen, hier bij onderwijsbrabant.nl : we zoeken de marges wel op, maar we gaan er niet overheen.
 
Mijn techniekstudenten hebben zo hun eigen belastingmores en de Jongerenbond van het CNV wilde zich daar in mengen. De mbo’ers betalen veel te veel belasting, was hun gedachte, want dat ze de loonbelasting terug kunnen vragen, daar hebben ze geen idee van. Maar het B-team komt hen te hulp!
 
Het B-team was een ploegje jongeren van de Jongerenbond CNV dat in februari en maart allerlei middelbare scholen bezocht om die blijde boodschap te verspreiden: vraag  je loonbelasting terug! (en word lid van de bond, maar dat terzijde).
 
Ze vroegen me of ze ook naar ROC Tilburg mochten komen en ik zag geen goede grond  om dat te weigeren, dus op 11 februari zaten ze bij ons op Stappegoor in de aula, achter een grote tafel met brochures en folders en stickers over loonbelasting.
 
Yawn!
 
Er was inderdaad weinig belangstelling voor dat materiaal, zag ik. Onze studenten aten kalm hun brood (en kroketten en frikadellen etc) en keurden de goedwillende vakbondsjongelui geen blik waardig. Een tafeltje uitgegeten techneuten sprak mij er op aan: Hé meneer, weet u wat die lui hier komen doen?
 
Jazeker, zei ik. Die komen jullie helpen met het terugkrijgen van je belasting. Wisten jullie dat, dat je loonbelasting kunt terugvragen?
De tafel keek me een kort moment uitdrukkingsloos aan, sommigen nog met de mond vol, tot er eentje smalend opmerkte: Belasting terugvragen? Wij werken gewoon allemaal zwart, dat is veel voordeliger!
De tafel knikte instemmend.
 
► Lees hier de vorige aflevering

Deel dit artikel