23 april 2024

School De Bodde in aanvaring met minister over brief leerling

TILBURG | NIEUWS | Op school voor speciaal onderwijs De Bodde in Tilburg is met verbijstering en ongeloof gereageerd op een brief van minister Van Bijsterveldt (Onderwijs).

In die brief tikt de bewindsvrouw de school op de vingers, omdat een leerling op een kennelijk wat onbeleefde manier kritiek heeft geuit op het voornemen van de minister om te bezuinigen op passend onderwijs.  Van Bijsterveldt vindt het ‘jammer  dat jullie en de meesters en juffen daar niet een beetje meer op gelet hebben’.

De kwestie draait om de brief van zestienjarige leerling Kelly van De Bodde, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen (zml). In deze brief schrijft Kelly in haar eigen woorden wat de negatieve gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen voor haar school betekenen. Deze brief is gepubliceerd in het Brabants Dagblad. Ook andere leerlingen van De Bodde hebben de minister brieven gestuurd.

De minister op haar beurt geeft uiting aan haar ongenoegen over de toon van de brief. Ze gaat ook inhoudelijk in op de gevolgen van de bezuinigingen die volgens haar noodzakelijk zijn omdat voor teveel leerlingen in Nederland een beroep is gedaan op een rugzak. De minister heeft haar best gedaan om haar reactie in de brief zo eenvoudig mogelijk te verwoorden.

Verkeerde keelgat
Het ministeriële schrijven is bij De Bodde echter in het verkeerde keelgat geschoten. Directeur Anja Hulshoff heeft vervolgens een brief op poten naar Den Haag gestuurd.  “De toonzetting van de brief ervaren wij als aanmatigend, gênant. U doet met uw uitspraak onze leerlingen tekort. En zeker het personeel. Wij zijn professionals en nemen de kwaliteit van onze functie als leraar en onderzoeker en onze taak als opvoeder, begeleider, ondersteuner en ontwikkelaar serieus. Het past u niet om in het algemeen een beroepsgroep op deze wijze ‘weg te zetten’”.

De directeur van De Bodde vindt dat de minister een verkeerde voorstelling van zaken geeft over de effecten van de bezuinigingen. “Als u zich écht in onze doelgroep verdiept zou hebben, dan zou u begrijpen dat het antwoord dat u in uw brief geeft voor onze leerlingen (..) niet passend is”.
Niettemin nodigt de directeur de minister van harte uit voor een persoonlijk gesprek op de school om de zorgen te bespreken.

Update | Lees hier het artikel over een bliksembezoek van de minister aan De Bodde

► Lees hier het artikel: Veel bijval voor actie van directeur van De Bodde

► Lees hier de brief van leerling Kelly

► Lees hier het antwoord van de minister

► Lees hier de brief van de school

Deel dit artikel