29 februari 2024

Voetballende robots TU/e dragen bij aan innovatie

EINDHOVEN | NIEUWS | Voetballende robots, ontwikkeld door de Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e) zijn zeer succesvol geweest tijdens het Duits kampioenschap in Maagdenburg.
 
Het Eindhovense team Tech United kwalificeerde zich voor de wereldkampioenschappen van 5 t/m 11 juli in de Turkse stad Istanbul. De kampioenschappen zijn mede bedoeld om technologische innovatie door gebruikmaking van robotica te stimuleren.

Links de voetbalrobot (keeper) en rechts de zorgrobot.
 
De Eindhovense equipe deed voor het eerst ook mee aan het kampioenschap voor robots die ingezet kunnen worden voor zorg in de thuisomgeving. In deze wedstrijd moeten robots opdrachten uitvoeren die zich in het dagelijks leven kunnen voordoen zoals een pak melk uit de koelkast nemen. Aan deze zogeheten @Home-competitie naam voor Eindhoven zorgrobot Amigo deel, hij eindigde op de zesde plaats in een deelnemersveld van acht.   
 
Zelfstandig
Het onderzoeksteam van de voetballers deed mee in de Mid Size-klasse, de eredivisie van de RoboCup-competitie. De robots voetballen volledig zelfstandig zonder menselijke tussenkomst. Wissels en tussentijdse reparaties (zogenaamde blessurebehandelingen) zijn wel toegestaan. RoboCup is een wereldwijde organisatie ter ondersteuning van roboticaonderzoek door het uitschrijven van robotvoetbalwedstrijden.
 
Het TU/e-team won in de finale met 3-0 van het team van de universiteit Stuttgart.  Het resultaat werd mede behaald dankzij het puike keeperswerk van de met lasercamera’s uitgeruste nieuwe doelman van het TU/e-team. Ook de snelle passes van de vier veldspelers verhoogden het scorend vermogen van het Eindhovense robotteam.
[Bron: Persbericht]

Deel dit artikel