16 april 2024

Veel bijval voor directeur van school De Bodde

Minister Marja van Bijsterveldt [Foto OCW]
TILBURG | NIEUWS | Uit het hele land komen er reacties binnen bij de directie van de school voor speciaal onderwijs De Bodde in Tilburg naar aanleiding van de commotie over een brief van de minister.

“Dat is hartverwarmend”, zegt directeur Anja Hulshoff, “de reacties komen niet alleen van andere scholen in het speciaal onderwijs, maar ook van reguliere scholen”. Ook de media staan inmiddels op de stoep om het verhaal op te tekenen. Van de minister heeft de directeur nog niets vernomen.

De affaire begint als leerlingen van De Bodde zelfgeschreven brieven sturen naar de minister over de aangekondigde bezuinigingen op passend onderwijs. Het Brabants Dagblad drukt de brief van één leerling, Kelly (16), letterlijk af. Enige tijd later antwoordt de minister in een brief aan de leerlingen die twee versies kent. In één versie tikt de minister de school op de vingers omdat die niet heeft voorkomen dat de leerlingen een ‘wat onbeleefde’ brief hebben gestuurd. In de andere versie, die alleen naar Kelly gaat, ontbreekt de kritiek op de leraren.

Terechtwijzing
Directeur Hulshoff vindt dat ze de terechtwijzing door de minister, en haar uitleg van de gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen, niet over haar kant kan laten gaan en stuurt een brief op poten naar Den Haag. “Als de minister vindt dat onze leerlingen zich niet netjes uitdrukken, waarom neemt ze dan geen contact op met mij?”, vraagt Hulshoff zich af.

De directeur van De Bodde is er verbijsterd over dat de minister – of de ambtenaar die de brief heeft geschreven – kennelijk geen idee heeft welke leerlingen er zitten op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen (zml). “Onze leerlingen  willen nog weleens rechtuit zeggen wat ze vinden, maar dan nog staan er geen beledigende opmerkingen in die brieven. Het gaat om iets als ‘hebt u dan geen hersens’.”

Wilders
Hulshoff kaatst de bal terug en merkt op dat er politici zijn zoals Wilders die zich in het openbaar weinig zachtzinnig uitlaten, zonder dat ze daar op aangesproken worden. “In Den Haag geven ze in ieder geval niet het goede voorbeeld voor onze leerlingen.”

Maar wat de directeur van De Bodde vooral dwars zit is dat het volgens de minister wel meevalt met de effecten van de bezuinigingen op passend onderwijs. “Van ons budget van vijf miljoen euro gaat één miljoen euro af. Ongeveer twintig mensen, met veel expertise als het gaat om de complexe problematiek van onze leerlingen, komen op straat te staan, zonder uitzicht op een baan. Dat betekent dat wij met minder mensen hetzelfde werk moeten doen waar bovendien vanuit de inspectie hogere eisen aan worden gesteld.”

►Lees hier het artikel: School De Bodde in aanvaring met minister over brief van leerling

Deel dit artikel