22 juli 2024

Dittrich: Conclusies onderzoeken bij INHolland negatief

DEN BOSCH | NIEUWS | Update | De onderzoeken naar de misstanden bij Hogeschool INHolland die later deze maand gepresenteerd worden, bevestigen dat er veel mis was bij de opleiding MenM. De conclusies zullen hun weerslag hebben op het hele hbo.

Dat zei Karl Dittrich, voorzitter van de NVAO, vanochtend op een congres van Avans Hogeschool in Den Bosch. Dittrich heeft, zo vertelde hij, voorinzage in de rapporten gehad en de conclusies liegen er niet om. Hij voorziet dat er opnieuw  vragen zullen worden gesteld over de kwaliteit van het hbo.

De kwestie bij MenM draaide erom dat er is gesjoemeld met het verstrekken van diploma’s. De kwaliteit van de examinering is dan ook een  onderwerp dat hoog op de agenda van het hbo moet komen. Dittrich noemde het overigens niet gek dat het bij MenM mis is gegaan. “De numerus fixus werd in een jaar opgetrokken van 250 naar 700 studenten, dat is vragen om moeilijkheden.” 

Update | Het ANP heeft op 27 april bericht dat onderzoek door de Onderwijsinspectie heeft uitgewezen dat vier opleidingen van INHolland zwaar onder de maat zijn en het predikaat hbop niet verdienen. Bijna veertig procent van de afgestudeerden aan van deze opleiding heeft een diploma gekregen hoewel ze niet aan de eisen hadden voldaan. De diploma’s zijn daarmee onrechtmatig, aldus de inspectie, meldt het ANP.
Het gaat om de volgende opledingen: Bedrijfseconomie in Haarlem, Commerciële economie en Vrijetijdsmanagement in Diemen, Media en Entertainmentmanagement in Haarlem.
Er zou volgens de inspectie geen sprake zijn geweest van het moedwillig schenden van regels, wel van onzorgvuldigheid en ondoordacht handelen.

Wat de resultaten van het inspectieonderzoek op andere hogescholen zijn is nog niet bekend. Volgens ingewijden in het Brabantse hoger onderwijs zijn er in deze provincie geen hogescholen die in de fout zijn gegaan.

► Lees hier hoe Dittrich tegen het hbo aankijkt, ‘Herstel van vertrouwen is nodig’

Deel dit artikel