19 juni 2024

Boek van Fontys Fydes om woordenschat te vergroten

TILBURG | NIEUWS | Aandacht voor taal is, op alle niveaus in het onderwijs, een actueel thema. Fontys Fydes en het Expertisecentrum Nederlands haken daarop in met de uitgave van een praktisch boek om de woordenschat van leerlingen in het basisonderwijs te vergroten.
 
Een goede woordkennis komt niet alle leerlingen even snel of gemakkelijk aanwaaien. Het boek Op Woordenjacht laat zien hoe leerkrachten en taalcoördinatoren kansen kunnen grijpen en kansen kunnen creëren voor alle kinderen in alle groepen. ´Dit kan in de taalles, in kringgesprekken, tijdens de geschiedenisles, eigenlijk de hele schooldag door´, aldus de samenstellers.
 

Het boek is tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen Fontys Fydes en het Expertisecentrum Nederlands. De auteurs hebben hun uitgebreide theoretische en praktische kennis over wat werkt in woordenschatonderwijs samengevoegd.
 
Praktijkvoorbeelden
De opvattingen van de onderwijsspecialisten Spencer Kagan en Robert Marzano zijn duidelijk in het boek te herkennen. Het resultaat is een groot aantal praktische en inspirerende praktijkvoorbeelden, kort en krachtig uitgewerkt. Het boek is zo opgezet dat je in elk hoofdstuk gemakkelijk in en uit kunt stappen.
 
Daarnaast is er aandacht voor de theoretische achtergronden van woordenschatonderwijs en is het boek te gebruiken als handleiding voor de implementatie op schoolniveau.
Op Woordenjacht is hiermee een bronnenboek dat wil inspireren en een impuls wil geven aan goed
woordenschatonderwijs. Het boek geeft informatie over het werken met woordenschatroutines, grafische modellen en coöperatieve werkvormen.
[Bron: Persbericht]
 
► Meer informatie op de site van Fontys Fides

Deel dit artikel