20 juli 2024

OSO-docenten vertalen boek over buiten spelen

TILBURG | NIEUWS | Op donderdag 21 april is in Natuurmuseum Brabant het boek ‘Laat ze buiten spelen… pleidooi voor gezonde risico’s’ aangeboden aan wethouder Marieke Moorman van de gemeente Tilburg.
 
Laat ze buiten spelenis een vertaling van het boek Playing Outdoors van Helen Tovery, docent aan de Roehampton University te Londen. De auteur brengt in dit boek belangrijke elementen bij elkaar over wat het betekent om tijdens en door buitenspel te leren. Docenten van de Opleiding Speciaal Onderwijs van Fontys Hogescholen hebben het boek vertaald zodat het ook voor een Nederlands (onderwijs)publiek teogankelijk is.
 
Ondanks pogingen om de eis wettelijk te verankeren dat aan kinderen rijke mogelijkheden worden geboden om ‘buiten’ te leren, is dat tot nu toe niet gebeurd. Het boek wil – in afwachting daarop – ondersteuning geven aan beroepskrachten die met kinderen van anderen werken. Zij worden aangemoedigd om kinderen op rijke en gevarieerde manieren ervaringen van hoge kwaliteit aan te bieden op buitenspeelterreinen.
 
Het boek sluit qua inhoud en qua inzet aan bij het boek van Richard Louv ‘Het laatste kind in het bos’. Dat boek trok in 2009 wereldwijde aandacht en opende de ogen voor iedereen dat het nemen van ‘gezonde risico’s’ enorme kansen biedt aan de ontwikkeling van kinderen.
 
► Meer informatie in de webshop van Fontys OSO

Deel dit artikel