17 april 2024

Universiteit van Tilburg schrapt zeventig banen

TILBURG | NIEUWS | Bij de Universiteit van Tilburg verdwijnen 70 van de 315 banen bij het ondersteunend personeel. Het is een van de maatregelen om de financiële problemen het hoofd te bieden. Er geldt ook een vacaturestop.
 
Het college van bestuur heeft dat bekendgemaakt, meldt het digitale universiteitsblad Univers. Het schrappen van de functies, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten, moet tien miljoen euro opleveren. BijDaarnaast gaat de kaasschaaf over de faculteiten, dat moet resulteren in bezuiniging van vijf miljoen euro.
 
Hoogleraren, ook uit Tilburg, protesteerden eerder dit jaar in Den Haag tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Tevergeefs.

De keuze voor een reorganisatie bij de centrale diensten van de Tilburgse universiteit is een bewust keus. Het bestuur heeft namelijk het verbeteren van het onderwijs tot een speerpunt gemaakt, aldus Univers. De geplande nieuwbouw van de Tilburg School of Sociale en Behavioral Sciences (sociale wetenschappen) gaat vooralsnog wel door.
 
Ook aan de universiteit gelieerde instituten zijn genoodzaakt om de tering naar de nering te zetten. De directeur van Onderzoeks- en adviesorganisatie IVA, prof. Marc Vermeulen, maakte eind vorig jaar bekend dat twintig van de zestig banen moeten verdwijnen omdat het aantal opdrachten is teruggelopen.   
 
In zwaar weer
De Tilburgse universiteit komt, net als andere universiteiten, in financieel zwaar weer gekomen door de bezuinigingen van het rijk. En volgens collegevoorzitter Van Oorschot wordt Tilburg extra hard getroffen. De Tilburgse universiteit kreeg tot nu toe extra geld ter stimulering van het alfa- en gammaonderzoek. Hoewel het een structurele bijdrage was, is die toch geschrapt.
 
Tilburg ondervindt ook nadeel van de nieuwe bekostigingssystematiek van het hoger onderwijs die per 1 januari is ingegaan. “Normaal gesproken word je daar als instelling voor gecompenseerd, maar dat is nu niet het geval”, zei Van Oorschot in een geruchtmakend interview met Onderwijs Brabant.  
Hij rekende voor dat alles doorgaat zoals eerder aangekondigd dat Tilburg twintig procent van de rijksbijdrage kwijtraakt.  De uitgaven van de universiteit zijn in 2011 begroot op 211 miljoen euro.
 
► Lees hier het interview met Van Oorschot:  ‘Overheid steelt geld van de universiteiten’

Deel dit artikel