20 juli 2024

Women at work!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.33
 
COLUMN | ‘Communicatie’ is een vrouwenvak, misschien dacht u dat altijd al maar zo niet, neemt u het rustig van mij aan. Weliswaar ben ik geen vrouw en werk ik wel in de communicatie, maar de afdeling Marketing en Communicatie van ROC Tilburg bestaat, afgezien van mij, uit louter vrouwen. De communicatiestagiaires die bij ons langskomen: vrouwen / meisjes. En toen ik vroeg of er jongens bij hen in de klas zaten was het antwoord, na lang nadenken: eentje geloof ik, maar die komt niet zo vaak. 
 
Van tijd tot tijd voer ik overleg met de communicatiemedewerkers van andere ROC’s die, net als wij, een opleiding vliegtuigtechniek hebben. Allemaal vrouwen op één na: Bert, uit Limburg. Leve Bert!  Er is ook gemeenschappelijk overleg met de communicatiemedewerkers van ROC’s die de opleiding Maintenance aanbieden: Wies, Nicky, Moniek, Emmy, Evelyn. 
 
Ik vind dat eigenlijk niet helemaal in orde. Niet dat ik iets tegen vrouwen heb (sommigen van mijn beste collega’s …), maar het publiek dat wij als ROC willen bereiken, vmbo’ers van een jaar of 16, bestaat voor de helft uit jongens, dus die invalshoek mag in onze communicatie-inspanningen niet ontbreken, toch? (Ja, niet dat vrouwen niet zouden weten wat jongens/mannen aanspreekt, maar dat is weer wat anders en u begrijpt wat ik bedoel.)
 
Enfin, toen er onlangs sprake van was, dat we de afdeling Marketing en Communicatie tijdelijk zouden uitbreiden om een onoverkomelijke bult werk wat af te vlakken, en we het profiel van de aan te trekken kracht in de afdelingsvergadering bespraken, zei ik enigszins aarzelend (je weet maar nooit met vrouwen) dat ik vond dat we de voorkeur moesten geven aan een man.
Korte stilte.
 
‘Ja’, zei Helen, mijn directe leidinggevende en voorzitter van de vergadering toen, ‘Daar heb je een punt, dat ben ik eigenlijk wel met je eens. Ik zal dat aan het uitzendbureau doorgeven.’
‘Welk bureau heb je’, vroeg ik geheel argeloos.
‘Een bureau uit Eindhoven. Women at work.’
 
We hebben sinds enige weken een nieuwe, tijdelijke en alleraardigste collega waar ik goed mee kan samenwerken, maar ik ben nog steeds de enige man op de afdeling.  

► Lees hier de vorige aflevering
 

Deel dit artikel