18 april 2024

Kabinet neemt reeks maatregelen in hbo ‘om vertrouwen te herstellen’

DEN HAAG | NIEUWS | Het kabinet heeft op voorstel van staatssecretaris Zijlstra een reeks van maatregelen aangekondigd die de vrijheid in het hbo beperken.
 
Directe aanleiding zijn de rapportages van de inspectie waarbij aan het licht is gekomen dat met name bij InHolland diploma’s zij afgegeven die de toets der kritiek niet konden doorstaan. “Het kabinet is van mening dat krachtig ingrijpen nodig is om het vertrouwen in het functioneren van het stelsel te herstellen”, aldus een verklaring van OCW.
 

Toetsen
Enkele in het oog springende maatregelen: Er komen landelijke toetsen voor de kernvakken in het hbo worden. Alle docenten in het hbo moeten over een mastergraad of hoger (gepromoveerd) beschikken. De onderwijsinspectie gaat meer toezicht houden in het hbo. Er moeten minder opleidingen komen (nu zijn het er ongeveer 1200) en de bacheloropleidingen moeten breder van opzet worden.
 
Visitatiecommissies gaan een betere selectie maken bij de beoordeling van eindwerkstukken en in de klas controleren hoe er wordt gedoceerd. Het ministerie van Onderwijs krijgt de bevoegdheid om een aanwijzing te geven aan de raad van toezicht van een hogeschool.
 
►Lees hier het volledige overzicht van de maatregelen van het kabinet

►Lees hier over de actie van Brabantse docenten

Deel dit artikel