23 mei 2024

Campagne in West-Brabant om bedrijven bij technisch onderwijs te betrekken

BREDA | NIEUWS | Leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs in West-Brabant ‘solliciteren’ bij bedrijven in de regio om op die manier de aandacht te vestigen op het belang van bètatechnisch onderwijs.
 
Ondanks dat de bedrijven de komende jaren vrijwel zeker te maken krijgen met een grote behoefte aan goed opgeleid personeel, weten nog maar weinig ondernemers de weg naar de scholen in hun eigen omgeving te vinden. Door met het onderwijs samen te werken kunnen de ondernemers bereiken dat meer jonge mensen kiezen voor een beroep in bèta of techniek.
 
Het initiatief van de campagne Jong Talent solliciteert gaat uit van de organisatie Tune Techniek, die zich bezighoudt met de promotie van techniek en onder meer leerlingen laat kennismaken met de beroepspraktijk. De campagne bestaat eruit dat leerlingen zogenaamd nu al door middel van een sollicitatie bij de directeur laten blijken dat ze interesse hebben in een baan bij een technische onderneming.
 
Renske heeft wel interesse in een baan bij Bouwmeester Metaal.

Scholen
Deze week gingen ambitieuze leerlingen van Mavo’t Rijks, Da Vinci College, basisschool Het Talent, Markland, Jan van Tinbergen College, Newman College, Dongemond College, basisschool De Radonkel en basisschool De Bukehof solliciteren bij bedrijven in West-Brabant. Dat gebeurde o.a. bij Attero in Moerdijk, Sabic in Roosendaal, bij CER en ASK in Roosendaal, Rodenburg BV en CSI in Geertruidenberg, Bouwmeester Metaal in Oudenbosch en bij VDL Steelweld in Breda.
 
De boodschap van de campagne is: bedrijven die ook in de toekomst succesvol willen zijn investeren nu al in jong technisch talent. Aanleiding voor de campagne is het feit dat scholen en bedrijven elkaar nog niet goed genoeg weten te vinden, hoewel de vraag van scholen naar de inzet van (technische) bedrijven toeneemt.
 
Techniek is niet alleen een mannenzaak, laten deze meiden zien.Deze jongens luiteren geboeid naar de uitleg van de directeur van VDL Steelweld.

Arbeidsmarkt
Nu al is de vraag naar technisch personeel groter dan het aanbod. Voor West-Brabant is een totale instroombehoefte voor technische beroepen in het jaar 2014 becijferd van 1.600 a 2.000 banen. Dit aantal is relatief groot in relatie tot de rest van Brabant. De regio West-Brabant vergrijst snel. In tegenstelling tot veel andere regio’s is er bovenop de vervangingsvraag in de regio West-Brabant ook een uitbreidingsvraag naar technisch personeel.
[Bron: Persbericht]
 
► Meer informatie opde site van Tune Techniek
 
► Lees hier een artikel over techniek op de basisschool

Deel dit artikel