19 april 2024

Fontys en Avans beginnen opleiding Mechatronica

EINDHOVEN | NIEUWS | Fontys Hogescholen start per 1 september a.s. op twee locaties de zelfstandige opleiding Mechatronica. In Eindhoven zal het zwaartepunt liggen op high tech systems, in Venlo op industriële automatisering en op agro-technologie.Tegelijkertijd start Avans in Breda ook een opleiding mechatronica.
 
Mechatronica – het woord is een samenvoeging van mechanica en elektronica – gaat over het ontwerpen van systemen die in de maakindustrie worden toegepast. Bij dit ontwerpen zoekt de mechatronicus naar de beste oplossing voor een bepaald technisch probleem. Hij bekijkt het probleem vanuit drie invalshoeken: de mechanica, de elektrotechniek en de informatica. Deze benaderingswijze is kenmerkend voor mechatronica.
 

Bedrijven
In Eindhoven is al een groot aantal studenten bij Fontys Hogeschool Engineering gestart met de studieroute Mechatronica. Ook is Mechatronica in de afgelopen jaren veelvuldig als afstudeervariant gekozen. Dat heeft mede te maken met het feit dat Fontys Hogeschool Engineering nauw samenwerkt met een groot aantal high tech bedrijven in de regio Eindhoven, zoals Philips, Bosch Rexroth, ASML, Fei, VDL en Vanderlande Industries. Het onderwijsprogramma van de nieuwe opleiding Mechatronica is dan ook afgestemd op de eisen die gesteld worden aan de mechatronisch ingenieur van de toekomst.
 
Hoge kwaliteit
De nieuwe opleiding Mechatronica bouwt verder op de hoge kwaliteit die de technische hbo-opleidingen bij Fontys Hogescholen hebben. In landelijke evaluaties, zoals de Keuzegids Hoger Onderwijs heeft de afstudeervariant Mechatronica in Venlo zelfs enkele malen op de eerste plaats gestaan.

Ook bij Avans Hogeschool bestaat Mechatronica al enkele jaren als afstudeerrichting. Nu heeft Avans Hogeschool in samenwerking met de Haagse Hogeschool, Saxion en Fontys een volledige vierjarige bacheloropleiding op dit vakgebied ontwikkeld, die komend schooljaar in Breda start. De opleiding is in nauw contact met het bedrijfsleven tot stand gekomen. Het onderwijsprogramma is dan ook afgestemd op de eisen die aan de mechatronisch ingenieur van de toekomst worden gesteld.
 
Mechatronica wordt later dit jaar in Studielink als opleiding aangeboden. Wanneer geïnteresseerden zich willen aanmelden voor de opleiding kan men zich nu – zowel voor Eindhoven. Venlo als Breda – inschrijven in Studielink bij de opleiding Elektrotechniek in de stad naar keuze.
[Bron: Persbericht]
 
 
Studenten van Avans trokken vorig jaar de aandacht met hun ontwerp van een robotkoelkast.

► Ga hier naar het filmpje op de site van de NOS

Deel dit artikel