17 april 2024

Leerlingen van gymnasia Beekvliet en Sint Oelbert winnen KNAW-prijs

AMSTERDAM | NIEUWS | Van de twaalf leerlingen uit 6 vwo die dit jaar de KNAW Onderwijsprijs voor het beste profielwerkstuk hebben gewonnen, komen er drie uit Brabant.

Joris Aarts van Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel won een prijs met zijn werkstuk over ‘Kleurverandering bij wandelende takken’. Dennis Vermeulen en Maartje Weterings van het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout wonnen een prijs met het  werkstuk ‘De kameleon van het alfabet. De uitspraak van de letter ‘r’ nader bekeken’.

De KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) ontving dit jaar 441 inzendingen van de kandidaten in 6 vwo die examen hebben gedaan. Een jury van zestien topwetenschappers heeft de twaalf beste profielwerkstukken geselecteerd, per profiel drie werkstukken.

De jury was, net als voorgaande jaren, ook dit jaar weer onder de indruk van de kwaliteit, originaliteit en diepgang van de profielwerkstukken.Dat blijkt bijvoorbeeld uit het oordeel over het werkstuk van Joris Aarts, hij beantwoordde volgens de jury een vraag waar men in de wetenschappelijke wereld nog steeds naar op zoek is.

Onderzoek
Met de Onderwijsprijs wil de KNAW stimuleren dat leerlingen van hun ´meesterproef´ creatieve werkstukken maken die gestoeld zijn op eigen onderzoek en oorspronkelijk denkwerk. De winnaares ontvangen een studiebeurs van 1500 euro, bestemd voor hun eerste collegejaar. Voor de begeleidende docenten is de prijs een gezamenlijk cultureel weekend in Europa en een beeldje van kunstenares Anneke Dammers. De prijsuitreiking is op 9 juni in Amsterdam.

Overigens is de profielprijs van de KNAW geen uniek initiatief, OMO startte hier zeven jaar geleden al mee, ook daar is de prijs 1500 euro groot. Maar bij OMO zijn er ook prijzen voor havisten en vmbo’ers.

Kleurverandering bij wandelende takken
Auteur: Joris Aarts
Docent: Daniëlle Schuijffel (biologie)
School: Gymnasium Bleekvliet (Sint-Michielsgestel)
In het werkstuk ‘Kleurverandering bij wandelende takken’ doet Joris Aarts onderzoek naar de factoren die van invloed kunnen zijn op kleurverandering bij deze soort. Op basis van proefopstellingen met een groot aantal wandelende takken toont hij aan dat wandelende takken van kleur kunnen veranderen en dat dit het meest afhankelijk is van de hoeveelheid licht. Op overtuigende wijze vindt hij een antwoord op de vraag of genetische of omgevingsfactoren bepalend zijn voor kleurverandering, een vraag die tot nu toe door de wetenschappelijk wereld nog niet was beantwoord.
 
De kameleon van het alfabet. De uitspraak van de letter ‘r’ nader bekeken
Auteurs: Dennis Vermeulen en Maartje Weterings
Docent: Jan Schippers (Nederlands)
School:  Sint-Oelbertgymnasium (Oosterhout)
In dit werkstuk komen Dennis Vermeulen en Maartje Weterings tegen hun verwachting in tot de conclusie dat het Nederlands van invloed is op de uitspraak van de ‘r’ door kinderen van allochtone afkomst. Dat hun ‘r’ wel degelijk anders is dan de ‘r’ die ze in hun moedertaal spreken, wordt onderbouwd met literatuuronderzoek, interviews met kinderen, enquêtes onder logopedisten en studie van filmpjes.

► Meer informatie op de site van de KNAW
 

Deel dit artikel