26 mei 2024

De tijden – veranderen zij wel?

 Beroep: onderwijs | Aflevering 1.37
 
COLUMN | Ja, ik vraag dat natuurlijk niet voor niets en ik kom erop doordat een televisieploeg van school-tv wilde  filmen op De Vakschool – of wij dat goed vonden? Nu ben ik van de PR, dus zelfs half-bewusteloos of al drie dagen dood  zou ik ‘ja’ zeggen op die vraag, maar daar gaat het nu even niet om.
 
School-tv wilde ‘de pluriforme samenleving’ in beeld brengen, voor lessen maatschappijleer op havo/vwo. Waarom dan filmen op De Vakschool? Natuurlijk zijn wij pluriform, maar toch niet opvallend méér dan andere scholen hier in Tilburg?  
Nee nee, daar ging het niet om, maar één van onze leerlingen (Mustaffa Aquel, 14 jaar, geboren in Afghanistan) had enkele weken geleden te horen gekregen dat hij een officiële vluchtelingenstatus kreeg en hij was dus verhuisd, samen met zijn moeder en zijn broertje, van AZC Oisterwijk naar een gewoon rijtjeshuis in Dongen. School-tv maakte een aflevering over zijn leven en wilde dat hij in beeld kwam in een gewone schoolsituatie, tijdens een gewone les.  
Nou, gewone lessen hebben we zàt op De Vakschool, dus go your gang.
 
Ik had bedacht (ik ben tenslotte van de PR) dat de krant zulke tv-opnamen wellicht ook een aardig item zou vinden en jawel, na een telefoontje kwam onderwijsjournalist Sanne Tegelaar kijken bij het filmen. En terwijl Sanne en ik als toeschouwers de gang van zaken tijdens de les op ons in lieten werken, kwam bij ons allebei tegelijk die vraag op: veranderen de tijden wel?  
 
Want hoe gaat zo’n les Nederlands? De leerlingen komen beheerst rumoerend het lokaal binnen en gaan naar hun (vaste) plaats. Met wat duwen en trekken. Eén leerling komt te laat binnen maar de juf vergeeft het haar. Tassen op de grond. Boeken en schriften er uit en op de bank. Pennen. Juf ik ben mijn boek vergeten. Kijk bij je buurvrouw. Wat was het huiswerk? De vraag ‘Heeft iedereen het huiswerk gemaakt?’wordt gevolgd door wat vaag geknik en plaatselijk een stilte. Niemand zegt ‘nee’. Dan begint de juf zonder veel omhaal: ‘Deze les gaat over het meervoud van woorden die eindigen op ‘i ‘. En voor ik het vergeet, voor volgende les moet je, pak even je agenda, …. ‘
 
En de leerlingen pakken hun agenda’s die er precies zo uitzien als toen ik op de HBS (!) zat. En toen Sanne het gymnasium deed, blijkt als wij even fluisterend met elkaar overleggen: ‘er is eigenlijk niets veranderd he?’  
Maar schijn bedriegt want er is naturlijk wel ’t een en ander veranderd en dat is meteen ook het onderwerp van school-tv. Op de HBS (1965-1971, eerst Pauluslyceum daarna Cobbenhagencollege) zat ik in een klas van 32 leerlingen. Hier op De Vakschool is veel LWOO en deze klas telt 17 leerlingen. En mijn 31 mede-leerlingen waren wit en autochtoon, lang vóór we dat woord en de betekenis ervan kenden.
 
Maar hoewel er veel veranderd is, is ook veel hetzelfde gebleven. Het meervoud van woorden die eindigen op ‘i ‘ bijvoorbeeld. De regel is hetzelfde gebleven en gaat over de klemtoon, maar ja,  niet iedereen in deze pluriforme klas legt de klemtoon op dezelfde lettergreep, blijkt. Lastig!
Maar geroutineerd laat de juf zich niet van de wijs brengen en bij een fout antwoord gaat de beurt gewoon naar een andere leerling. Net zoals vroeger. 
 
Ps De eerste uitzending is op 9 juni om 10.15 uur.
 
► Lees hier de vorige aflevering

Deel dit artikel