23 juni 2024

Leerling uit Goirle in team Internationale Wiskunde Olympiade

EINDHOVEN | NIEUWS | Jeroen Huijben (15) uit Goirle is een van de leden van het zeskoppige team dat Nederland vertegenwoordigt op de Internationale Wiskunde Olympiade. Dit vindt dit jaar van 17 tot en met 23 juli plaats in Amsterdam.
 
De defintieve samenstelling van het team is op zaterdag 11 juni op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bekendgemaakt. Deze zes leerlingen bleven over na een intensieve trainingweek waarin in totaal twaalf leerlingen in het strijdperk traden voor een plek in het team. Zij moesten pittige opgaven maken om te laten zien wie wiskundig gezien het sterkst was.
 
Het team dat Nederland vertegenwoordigt.

Het team bestaat uit Ragnar Groot Koerkamp (16 jaar, Opijnen), Jeroen Huijben (leerling van het Theresialyceum in Tilburg), Madelon de Kemp (18 jaar, Nijmegen), Daniël Kroes (17 jaar, Woerden), Merlijn Staps (16 jaar, Leusden), Jetze Zoethout (16 jaar, Goutum). De aanmoedigingsprijs is gewonnen door Jeroen Winkel (14 jaar, Nijmegen). Zij worden begeleid door Johan Konter en Sietske Tacoma.
 
Goede kansen
Volgens waarnemers loopt het Nederlandse team een goede kans om in de prijzen te vallen. Niet alleen omdat het een thuiswedstrijd speelt, maar omdat vorig jaar, toen de Olympiade in Kazachstan was, vijf bronzen medailles werden veroverd. Een maand geleden wonnen Madelon en Merlijn in Luxemburg de Benelux Mathematical Olympiad (BxMO), beiden met een perfecte score.
Aan de voorronden van de Nederlandse Wiskunde Olympiade deden leerlingen van 226 scholen mee, ruim een derde van alle scholen.

De International Mathematical Olympiad wordt voor de vijftigste keer gehouden, Nederland is voor het eerst gastland. De Olympiade is een prestigieuze wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren. De deelnemers krijgen zes moeilijke wiskundige vraagstukken voorgelegd die ze individueel in tweemaal 4,5 uur moeten oplossen. Het aantal deelnemers bedraagt 578 deelnemers, een record, afkomstig  uit 103 deelnemende landen
 
► Voor de liefhebbers, hier de selectieopgaven (met antwoorden)

Deel dit artikel