18 april 2024

Tilburgse universiteit start master Jeugdliteratuur

TILBURG | NIEUWS | In september 2011 start aan de Universiteit van Tilburg de masterstudie Jeugdliteratuur. Stuwende kracht achter de opleiding is prof. Helma van Lierop, hoogleraar Jeugdliteratuur.  

De wereld van de (jeugd)literatuur is flink in beweging onder invloed onder meer met technologische vernieuwingen en maatschappelijke ontwikkelingen. Dat heeft bijvoorbeeld effect op het leesgedrag van jongeren. Dit zijn dan ook thema’s die in de masteropleiding ruim aan bod komen.

Op de website Leesplein.nl zegt prof. Van Lierop onder meer het volgende over de bibliotheken: ´Het is heel belangrijk dat er in bibliotheken voldoende kennis is van jeugdliteratuur. Het praatje bij de kast werkt nog altijd heel goed om jongeren aan het lezen te krijgen. Maar ook om docenten of ouders voor te lichten over het aanbod. Er zou in elke bibliotheek iemand moeten zijn die collega´s kan informeren over actuele ontwikkelingen. […]Het is belangrijk om alle kennis over jeugdliteratuur door te geven aan een nieuwe generatie.´

De master Jeugdliteratuur leidt op tot deskundige binnen het jeugdliteraire veld. Een afgestudeerde heeft specialistische kennis van de geschiedenis en theorievorming van de jeugdliteratuur. Hij of zij beschikt over de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de analyse en interpretatie van jeugdliteraire teksten en is ingevoerd in de institutionele aspecten van het jeugdliteraire systeem.
 
► Ga naar Leesplein voor het hele interview met prof. Van Lierop  

► Ga hier naar de site van de Universiteit van Tilburg

Deel dit artikel