15 juli 2024

Autisme komt bij kinderen in Eindhoven vaker voor dan elders

EINDHOVEN | NIEUWS | In de regio Eindhoven wonen twee keer zoveel kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum dan in twee vergelijkbare gebieden in Nederland. Het verschil is wel dat in de regio Eindhoven, dat sterk is in technologie, meer bètaprofessionals werkzaam zijn.
 
Dat blijkt uit onderzoek van het Autism Research Center in het Engelse Cambridge, onder leiding van prof. Simon Baron-Cohen. Dit onderzoek is gestart nadat er enkele jaren geleden berichten in de media verschenen dat een abnormale hoeveel kinderen in Eindhoven en omgeving autistisch zijn. Daarbij werd een relatie gelegd met de aanwezigheid van hoger technisch onderwijs (Fontys, TU/e) en van oudsher veel technologische bedrijvigheid (Philips, en tegenwoordig ook ASML).
 
The New Scientist meldt op haar website dat de resultaten van het onderzoek suggereren dat mensen die in de hightech en ict-industrie werken vaak autistische trekken vertonen en dat aan hun kinderen doorgeven. In vergelijkbare gebieden elders in de wereld is er ook sprake van een groei van het aantal autisten.
 
Onderwijs voor autisten
Het voortgezet onderwijs in Eindhoven speelde al eerder in op de behoefte aan onderwijs voor kinderen met autisme. Daarvoor is een voorziening getroffen met het Plein College Helder. De bedachte financieringsconstructie wordt door de minister echter als onrechtmatig beschouwd. Dat zou het einde kunnen betekenen van een succesvolle voorziening.

► Lees hier het artikel in The New Scientist
 
► Lees hier het artikel over de problemen met het onderwijs aan autisten
 
 

Deel dit artikel