20 mei 2024

Marcel Wintels: Landelijke toetsen in het hbo onhaalbaar

EINDHOVEN | NIEUWS | Het idee van staatssecretaris Zijlstra om met landelijke toetsen de basiskennis van studenten in het hbo vast te stellen is onhaalbaar. Dat stelt Marcel Wintels, voorzitter van het college van bestuur van Fontys Hogescholen, in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP).
 
“Als idee klinkt Zijlstra’s voorstel heel eenvoudig, maar in de praktijk zal het niet gaan werken en onbetaalbaar zijn. Al weet ik dat de politiek dat nu niet wil horen. Er zijn de afgelopen decennia wel meer mooie onderwijsideeën bedacht die als middel erger bleken dan de kwaal. Bezint eer ge begint, zou ik denken”, aldus Wintels, die als lid van de HBO-raad de lerarenopleidingen in zijn portefeuille heeft. Met de toetsen denkt politiek Den Haag te bereiken dat het kennisniveau van hbo-studenten omhoog gaat.
 
Hoge kosten
De kritiek van de Fontys topman is mede ingegeven door de tegenvallende ervaringen met de ontwikkeling van de kennisbases voor de lerarenopleidingen. Daar wordt al langer gewerkt aan landelijke toetsen om de basiskennis van de studenten te kunnen testen, maar het blijkt bij de pabo al ontzettend lastig te zijn om tot een voorstel te komen waar alle opleidingen zich in kunnen vinden.
 
Wintels vindt ook dat staatssecretaris Zijlstra de complexiteit van de organisatie van landelijke toetsen ernstig onderschat, zegt hij in het interview met HOP. Dat moet aan een reeks voorwaarden voldoen en er zijn hoge kosten mee gemoeid. Alleen al met het jaarlijks bijhouden van een eenmaal ontwikkelde kennisbasis is jaarlijks tien tot vijftien miljoen euro gemoeid en de overheid neemt die niet voor haar rekening.
 
► Lees hier het volledige interview met Wintels
 
 

Deel dit artikel