19 mei 2024

Goirlese leerling met wiskunde in de wereldtop

AMSTERDAM | NIEUWS | Jeroen Huijben (15) uit Goirle, leerling van het Theresialyceum in Tilburg, heeft tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade in Amsterdam een bronzen medaille behaald. Van de in totaal 564 deelnemers (afkomstig uit 101 landen) sleepten er 120 een bronzen medaille in de wacht. Het is voor het eerst dat de Goirlese leerling meedeed aan deze wedstrijd.
 
Het Nederlandse team waar Jeroen deel van uitmaakt haalde in totaal twee zilveren en drie bronzen medailles. Vorig jaar scoorde het Nederlandse team vijf bronzen medailles. Het is het beste Nederlandse resultaat sinds 1988 en het team voldeed daarmee aan de hooggespannen verwachtingen.
Het team bestond uit Ragnar Groot Koerkamp (16 jaar, Opijnen), Jeroen Huijben, Madelon de Kemp (18 jaar, Nijmegen), Daniël Kroes (17 jaar, Woerden), Merlijn Staps (16 jaar, Leusden), Jetze Zoethout (16 jaar, Goutum).
 
Gastland
De International Mathematical Olympiad werd voor de vijftigste keer gehouden, Nederland was voor het eerst gastland. De Olympiade is een prestigieuze wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren. De deelnemers kregen zes moeilijke wiskundige vraagstukken voorgelegd die ze individueel in tweemaal 4,5 uur moesten oplossen.
De absolute winnaar was Lisa Sauermann uit Duitsland, zij liet een hele reeks deelnemers uit de Aziatische landen achter zich.
 
Alle uitslagen zijn te vinden op de site van de olympiade

Deel dit artikel