22 mei 2024

Een 4 voor Engels, toch topman van Unilever

BLOG | NRC Handelsblad had op zaterdag 13 augustus een interview met Paul Polman (55), bestuursvoorzitter van Unilever. Hij vertelt onder meer dat hij op zijn eindexamen op het atheneum een 4 had voor Engels. Een vier! En toch heeft hij het tot topman van een wereldconcern geschopt.

Met de aanscherpte examennorm, die vanaf 2013 voor het vwo van kracht wordt, was Polman echter gezakt als een baksteen. Want dan geldt dat in de kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels maximaal één onvoldoende (een 5) mag worden gescoord.
Over zijn schooltijd zegt Polman dat hij geen uitblinker was. Dat hij zich desondanks goed ontwikkeld heeft schrijft hij toe, vertelt hij in het interview, aan zijn opvoeding. Citaat: ‘Het gezin waarin ik opgroeide, is er altijd heel duidelijk over geweest dat het leven over meer gaat  dan geld verdienen.’

En zo zijn er wel meer voorbeelden van topfiguren die op hun middelbare school bepaald niet tot de besten van de klas behoorden. Cor Boonstra, ooit hoogste baas van Philips, had alleen een mulo-diploma. Joop van den Ende, John de Mol en de gevallen bankier Dirk Scheringahet waren geen op school geen van allen hoogvliegers.

Met andere woorden, het overheidsbeleid is dan wel om scherper te focussen op hogere examencijfers, we mogen niet uit het oog verliezen dat veel meer factoren van invloed zijn op iemands ontwikkeling. Een goede opvoeding bijvoorbeeld, maar vooral goed onderwijs door goede docenten. Een cijfer is maar een cijfer.

♦ Lees ook over Pieter Henket (1979), geboren te Esch, mavo-diploma behaald in 1999, nu topfotograaf in de VS. Zie ook De Pers.
 

Deel dit artikel