20 april 2024

Neem de jongeren hun stemrecht af!

COLUMN | De invloed van breinwetenschappers op het onderwijs neemt zo langzamerhand ontzagwekkende proporties aan. Politici, beleidsmakers, docenten, ouders, directeuren en bestuurders, ze lijken allemaal in de ban van de wetenschappers die ontdekt hebben dat het brein van een puber pas op veel latere leeftijd  tot wasdom komt dan altijd gedacht.
 
Het lijkt wel of er een een zucht van verlichting door de pedagogische provincie gaat (ook in het buitenland trouwens): Eindelijk kunnen we het lastige beestje dat puber heet een naam geven. Dat jonge mensen niet doen wat wijvolwassenenzo graag zouden zien, komt omdat de hersenen niet volgroeid zijn.
Het ligt niet aan de opvoeding, niet aan de omgeving of aan het onderwijssysteem: we zijn allemaal vrijgepleit. Hoera! Deze week waren het de onderwijsbestuurders Coen Free (Koning Willem I College) en Marcel Wintels (Fontys Hogescholen) die in hun speeches aan het begin van het nieuwe onderwijsseizoen, nadrukkelijk verwezen naar de nieuwe inzichten die breinwetenschappers ons gebracht hebben.
 
Hun oplossing komt hier op neer: Het onderwijs moet leerlingen/studenten meer aan het handje nemen, tot het moment dat ze in staat zijn om op eigen benen te staan. Het brein van een puberjongen is immerszo weten de neurowetenschappers ons te vertellen – pas op zijn 25elevensjaar rijp. De meisjes hebben al wat eerder de jaren des onderscheids bereikt.
 
Ok, aangenomen dat die analyse juist is, laten we daar dan ook in volle omvang de consequenties uit trekken. Een rijbewijs halen, alcohol nuttigen, trouwen, kinderen krijgen, lesgeven, een hypotheek afsluiten, naar films voor volwassenen kijken, op vakantie gaan, een eigen zaak beginnen, topsport bedrijven, enz. allemaal pas vanaf 25 jaar.
Voor werkgevers extra interessant want het minimum-jeugdloon kan een paar jaar langer doorlopen. En mocht ooit de dienstplicht in ere hersteld worden: vanaf 25 jaar, want het is natuurlijk onverantwoord om een jongere met een niet-rijp brein een geweer in zijn handen te duwen.
 
En als klap op de vuurpijl stellen we het kiesrecht op 25 jaar. Met 18 jaar volwassen volgens de wet? Hoe hebben ze het ooit kunnen bedenken. Het is toch van de gekke dat jonge mensen, met hersenen die nog niet uitgekristalliseerd zijneen stem hebben in de samenstelling van het bestuur in dit land.  Geen wonder dat we van de ene in de andere crisis rollen. Allemaal de schuld van jongeren met hersenen die niet voldoende gerijpt zijn.
Nee, dan liever het genuanceerde, erudiete en doordachte stemgedrag van de volwassenen.
 

Deel dit artikel