19 mei 2024

Paul Rüpp enige Brabantse bestuurder in top 10 ScienceGuide

BREDA | NIEUWS | Paul Rüpp, bestuursvoorzitter van Avans Hogeschool, staat als enige bestuurder in het hoger onderwijs in Brabant in de top 10 van ScienceGuide. En wel op plek tien. De lijst invloedrijke figuren wordt aangevoerd door staatssecretaris Halbe Zijlstra.
 
Rüpp heeft zijn hoge notering te danken aan het feit dat toen het hele hbo door de affaire Inholland onder vuur kwam te liggen, hij voor tegengas zorgde. In de woorden van ScienceGuide: Vanuit zijn hogeschool werd de tegenbeweging in gang gezet van hbo-docenten contra ‘de mediahype’.
Gelet op de jarenlange hoge scores van Avans bij studentenquêtes kon Rüpp in zijn optreden geloofwaardig acteren. Hij hielp de bestuurscrisis binnen de perken te houden, maar zorgde er mede voor dat de HBO-raad nu voor een fundamentele reorganisatie en herdefinitie van zijn rol is geplaatst.
 
Paul Rüpp, bestuursvoorzitter Avans Hogeschool.

De Avansbestuurder bezorgde staatssecretaris Halbe Zijlstra een exemplaar van het boekje ‘De kwaliteit van het hbo.; reconstructie van een mediahype’. Geschreven door de Avans-docenten Ron Ritzen en Willem-Jan van Gendt. ScienceGuide: “Het hbo wilde niet meer wegkruipen in de hoek waar de slagen vielen. Het offensief vanuit Brabant is begonnen.”
 
CDA-stal
Maar dat offensief wordt mede gedragen door Marcel Wintels, bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen. Goed ingevoerd in de CDA-top, invloedrijk achter de schermen, maar toch nog buiten beeld van de top 10 van ScienceGuide.Om in wielertermen te spreken: hij houdt zich nog schuil in het peleton. Als de groei van Fontys doorzet dan is deze instelling binnenkort weer de grootste hogeschool van Nederland. Dat kan wel eens een hogere notering opleveren.
Ook Rüpp komt trouwens uit de CDA-stal, dus de lijntjes vanuit Brabant met Den Haag zijn kort met een partijgenote als minister van Onderwijs. Ook al gaat die niet over het hoger onderwijs.
 
Hein van Oorschot, voorzitter van het college van bestuur van Tilburg University, is evens buiten de ranking gebleven, ondanks  zijn geruchtmakende harde aanval op het kabinet dat hij diefstal verweet. Pikant, Van Oorschot was lid van D66 maar maakte enkele jaren geleden de overstap naar het CDA.
 
► Lees hier een bespreking van het het boekje ‘De kwaliteit van het hbo’
 
► Ga hier naar de site van ScienceGuide
 

Deel dit artikel