17 april 2024

Vlaanderen creëert 7000 plaatsen in onderwijs voor kinderen met autisme

BRUSSEL | NIEUWS | In het Vlaamse onderwijs krijgen leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum vanaf 2013 een eigen onderwijsvoorziening in het buitengewoon (= speciaal) onderwijs. Dat melden de media in Vlaanderen.  
 
Naar schatting zijn er in Vlaanderen 7000 leerlingen met autisme. Het beleid is, net als in Nederland, om kinderen met een beperking zoveel mogelijk naar het reguliere onderwijs te laten gaan, maar minister Pascal Smet wil een uitzondering maken voor deze groep leerlingen. Zij krijgen binnen het buitengewoon onderwijs eigen voorzieningen die over heel Vlaanderen verspreid zijn.

Volgens de minister is er dringend behoefte aan onderwijs in een omgeving die zich geheel richt op leerlingen met een autistische stoornis. Leerlingen kunnen daar op maat bediend worden door deskundig personeel.
 
Brabant
Enkele maanden geleden trok een open brief van een twaalfjarige Thomas, gericht aan de minister van Onderwijs,  de aandacht van de media. De leerling, met de diagnose kernautisme, deed daarin de oproep om een gebouw ter beschikking te stellen, ‘dan begin ik zelf een school’.  Er is geen school die hem de zorg en begeleiding kan bieden die hij nodig heeft.
 
In Nederland probeerden middelbare scholen in Tilburg en Eindhoven ook onderwijsvoorzieningen voor leerlingen met autisme op havo- en vwo-niveau op te zetten, maar de constructie was tegen de wet. Zij zijn teruggefloten door het ministerie van Onderwijs.
 
► Lees hier over de open brief van de 12-jarige Thomas Claerhout
 
► Lees hier over de scholen voor leerlingen met autisme in Tilburg en Eindhoven

Deel dit artikel