20 juli 2024

Leerlingen Theresialyceum op bezoek bij CERN in Zwitserland

TILBURG | NIEUWS | Elf hoogbegaafde leerlingen van begaafdheidsprofielschool Thersialyceum bezochten op 7 en 8 september de Europese Raad voor Kernonderzoek CERN in Zwitserland. Het bezoek was een initiatief van de twee brugklasleerlingen Noah Verhoef en de Barend Gijsbrechts.
 
Zij onderzochten in het kader van hun project binnen het hoogbegaafdheidsprogramma ‘Traject op Maat’ (TOM) de werking van ’s werelds grootste deeltjesversneller, de Large Hadron Collider in CERN en klopten bij de rector aan met hun ‘droom’ over een bezoek aan CERN.
De jongens werkten hun idee uit op papier, maakten een kostenplaatje, trokken hun stoute schoenen aan en regelden een afspraak met de rector, die aangestoken door hun enthousiasme bereid bleek aan de realisatie van het idee mee te werken.

Leerlingen krijgen uitleg van prof. Blatnzer.

Tijdens hun bezoek kregen de leerlingen o.a. een indrukwekkende rondleiding van de gepensioneerde professor Klaus Blatnzer die 30 jaar bij het CERN werkzaam was. Er werd een film vertoond over de Large Hadron Collider (LHC) en vervolgens bezocht de groep de ATLAS Control Room, één van de vier grote projecten om deeltjes te versnellen en te detecteren, om daar wetenschappers aan het werk te zien.
[Bron: Persbericht]

Deel dit artikel