20 juli 2024

Sanne en Sultan

Beroep onderwijs | Aflevering 2.4
 
COLUMN | Sinds vorige week hebben we op MBC Economie en Groen een paardenklas. In een paardenklas zitten geen paarden, maar meisjes die dol zijn op paarden. Ze zitten in die klas om alle ins en outs te leren over omgaan met paarden, maar vooral, vermoed ik, omdat ze dan nog meer dan nu al met paarden bezig kunnen zijn. Erover praten, erover horen praten, erover lezen, en vooral: er zelf mee bezig zijn.  
De Paardenklas krijgt een eigen gang in Manege Thielen en bij de ‘kick off’ van de paardenklas worden we daar uitvoerig rondgeleid, met natuurlijk speciale aandacht voor die gang.
 
Daar gaat het straks gebeuren, daar gaan de leerlingen één dagdeel per week aan de slag. Met voederen en borstelen en stro verversen en naar buiten geleiden en weer naar binnen geleiden en wat al niet. Het vertroetelen van die paarden, dat zal het wel worden.
Tien leerlingen telt onze eerste paardenklas: tien meisjes (waarvan vijf met paardenstaart). Jongens hebben niks met paarden, de manege-eigenaar vertelt dat 70 tot 80%  van zijn klanten vrouw is.
 
Sanne met haar paard Sultan.

De leerlingen zitten in jaar 3 of jaar 4 van het vmbo en hebben gekozen voor het profiel groen-landbouwbreed. De paardenklas is extra en levert hen straks een certificaat op. En wat zo aardig is bij de kick off: Sanne, één van de leerlingen, heeft hier haar eigen paard staan, Sultan, een prachtige, kleine schimmel wiens manen, als we er de eerste keer langskomen, in kleine vlechtjes gevlochten zijn, vastgemaakt met roze strikjes. Cadeauverpakking.
 
Voor de PR wil ik een foto met meisjes en paarden, dus na de officiële kick off met toespraken en een ondertekend convenant, moeten er een enkele paarden van stal worden gehaald voor de foto. Paarden waarbij de meiden zich op hun gemak voelen, dus Sanne wordt gemaand om Sultan te halen en dat doet ze maar al te graag. Gauw haalt ze de strikjes uit zijn manen want dat staat zo kinderachtig, op de foto.
 
Tijdens de fotosessie is het wonderlijk om te zien hoe vertrouwd meisje en paard met elkaar zijn. Geen enkele aarzeling in de omgang en voortdurend ook aanraken, knuffelen: terwijl de andere meiden met hem bezig zijn legt Sultan zijn hoofd op Sanne’s schouder en snuffelt hij voorzichtig met zijn snuit aan haar wang.
‘Ah, Sanne, hij houdt echt van je’, plaag ik haar.
Ze bloost een beetje. Hij ook.
 
► Lees hier de vorige aflevering
 

Deel dit artikel