17 juni 2024

Bestuur SKOzok saneert succesvol, geen gedwongen ontslagen

VELDHOVEN | NIEUWS | Het bestuur SKOzok, een stichting met in 31 scholen in het primair onderwijs in Veldhoven en omgeving, is erin geslaagd een sanering door te voeren zonder mensen gedwongen te ontslaan.
 
Dat meldt het college van bestuur op zijn website. In maart nog werd met de bonden een sociaal plan overeengekomen over een personeelsreductie van veertig voltijdsbanen (fte). Het uitgangspunt was om de afslanking zo soepel mogelijk te laten verlopen door medewerkers op basis van vrijwilligheid te stimuleren om te vertrekken. Die aanpak blijkt succesvol te zijn geweest, aan het begin van het schooljaar was het aantal fte gedaald van 450 naar 410. Het sociaal plan is nu gesloten.
 
 Basisschool De Talententoren in Sterksel is een van de 31 scholen van SKOzok.
 
Die vermindering met 40 fte was noodzakelijk omdat de afgelopen jaren het aantal leerlingen fors was gedaald. De scholen in de Kempen hebben namelijk al te maken met een krimpende bevolking. De omvang van het personeelsbestand had echter geen gelijke tred gehouden met het dalende leerlingental. SKOzok kwam daardoor in financiële problemen. Over de situatie werden zelfs Kamervragen gesteld.
 
Het bestuur is opgelucht dat de personeelsreductie zo snel is gerealiseerd. “Wij blijven voorlopig heel behoedzaam in het aanstellen van medewerkers; we willen uiteraard de balans behouden tussen het aantal medewerkers en de leerlingaantallen.” Op de scholen van SKOzok zitten bijna 6500 leerlingen.

Deel dit artikel