17 juni 2024

Twee docenten uit Brabant kandidaat voor Leraar van het jaar

DEN BOSCH | OSS | NIEUWS | Van de negen kandidaten voor de titel Leraar van het jaar komen er twee uit Brabant. Ilse Gabriëls van het Mondriaan College in Oss is genomineerd voor de categorie voortgezet onderwijs. Carla Pijnenburg van het Koning Willem I College in Den Bosch doet mee in de categorie mbo.
 
Er waren in totaal zo’n 1400 aanmeldingen voor deze wedstrijd. Op zaterdag 1 oktober wordt op het Mediapark in Hilversum bekendgemaakt wie er in elke categorie (po, vo en mbo) met de eer gaat strijken.
Ilse Gabriëls, woonachtig in het Gelderse Dreumel, is leraar biologie aan het Mondriaan College in Oss. Ze deed de lerarenopleiding aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). In een filmpje op Youtube vertellen collega’s waarom in hun ogen Gabriëls zo’n sterke kandidaat is. Een collega zegt heel simpel ‘vraag het de leerlingen’. En die vinden dat ze een superjuf hebben.
 
Carla Pijnenburg (41) werkt als docente in de vakken Methodisch Begeleiden, Intervisie en Verdieping aan het Koning Willem I College. Daarnaast is ze mentor van enkele klassen bij de opleiding Maatschappelijke Zorg. Eerder werkte Pijnenburg in de gehandicaptenzorg. Bij haar collega’s staat ze bekend als iemand die graag anderen inspireert, ze wil bezieling in het onderwijs. Een van haar inspiratiebronnen is Piet Lagarde, oud-directeur van basisschool De Wichelroede in Udenhout, die daar het concept van de Meervoudige Intelligentie van Howard Gardner introduceerde.
 
Onderwijscoöperatie
Tijdens deze feestelijke bijeenkomst op het Mediapark zal ook de Onderwijscoöperatie gepresenteerd worden aan staatssecretaris Halbe Zijlstra. De nieuwe coöperatie is van leraren, voor leraren en door leraren en wordt gevormd door de belangrijkste onderwijsberoepsverenigingen in Nederland: AOb, Beter Onderwijs Nederland, CMHF Onderwijs, CNV Onderwijs en Platform VVVO
Ook wordt die dag de winnaar van de Jos van Kemenade Award bekendgemaakt voor een onderwijsproject.
 
De eerste week van oktober staat geheel in het teken van het onderwijs in Nederland. Op woensdag 5 oktober is het de (internationale) Dag van de leraar.
 
Genomineerden Leraar van het jaar 2011 zijn:
Basisonderwijs
Martin Bootsma van de A. Bekemaschool in Duivendrecht
Martijn van Kleij van De Wegwijzer in Heukelum
Mark van den Aardweg van de Daltonschool Rijnsweerd in Utrecht
 
Voortgezet onderwijs
Jolanda Bisschop van het Dollard College in Winschoten
Sander Middelbeek van SG De Triade in Edam
Ilse Gabriëls van het Mondriaan College in Oss
 
Middelbaar beroepsonderwijs
Susanne Winnubst van ROC A12 in Ede
Carla Pijnenburg van het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch
Anneke Rink van het Drenthe College in Emmen
 
Ga hier naar de website Dag van de leraar 
 

Deel dit artikel