23 mei 2024

Brabantse instellingen scoren goed in ranking Elsevier

NIEUWS | De hogescholen en universiteiten in Brabant doen het opnieuw redelijk tot goed in de jaarlijkse ranking van Elsevier van het hoger onderwijs. Minpuntje is dat Avans Hogeschool zijn eerste plaats van vorig jaar heeft af moeten staan aan Hogeschool Zeeland.
 
Maar de score die leidde tot een tweede plaats is nog altijd van een hoog niveau. Van de 28 opleidingen van  Avans die in het onderzoek zaten scoorden er 23 boven het gemiddelde, ofwel een percentage van 82 procent. Fontys Hogescholen eindigde op de achtste plek met een score van 17 bovengemiddelde opleidingen op een totaal 33 die in het onderzoek zaten. Een percentage van 52 procent. Weliswaar is dat een plaats lager dan vorig jaar, maar de  beoordeling ligt hoger. Fontys heeft overigens de ambitie om ook tot de top 3 door te dringen.
 
Avans eindigde dit jaar als grote hogeschool op de tweede plaats.

Een overzicht van de best scorende opleidingen
Accountancy                                             Avans Den Bosch
Bedrijfseconomie                                     Avans Den Bosch
Commerciële Economie                         Avans Breda
Financial Services Management             Fontys Eindhoven
International and Business and
Management Studies                               Avans Breda
Rechten                                                    Avans/Fontys
Small Business Retail Management        Fontys Eindhoven
Communicatie en Multimedia                  Avans Breda
Hotel Management                                   NHTV Breda
Vastgoed en Makelaardij                         Avans Tilburg
                                                                 Fontys Eindhoven
Pedagogiek                                              Fontys Eindhoven
Verpleegkunde                                         Fontys Tilburg
Technische informatica                           Avans Den Bosch
(Informatica                                             Fontys Venlo)
 
Het gemiddelde cijfer voor de Nederlandse pabo’s was een 6.9. De scores voor de Brabantse pabo’s zijn als volgt Avans Breda 6.7, Fontys Den Bosch 6.9, Fontys Eindhoven 7.0+ (met potentie), Fontys Tilburg 7.0, Fontys Veghel 7.2+ (met potentie), Pabo De Kempel in Helmond 7.4+ (met potentie). In de categorie Bedrijfskunde en Agribusiness komt HAS Den Bosch op een totaalscore van 6.9, het gemiddelde van de sector.
 
De beoordeling is gebaseerd op de mening van de eigen studenten die verzameld zijn in het kader van de Nationale Studenten Enquête. Elsevier: “Zij zijn ervaringsdeskundigen en kunnen als geen ander zeggen hoe de dagelijkse praktijk er bij hun opleiding uitziet.” In totaal beoordelen de studenten 24 aspecten van een opleiding. De studenten gaven cijfers voor de inzet en bereikbaarheid van docenten, de kwaliteit en beschikbaarheid van practicaruimten en computers, de voorbereiding op de arbeidsmarkt en het onderwijsprogramma.
 
Universiteiten
Tilburg University (TiU) en de technische Universiteit Eindhoven (TU/e) komen ook goed uit het onderzoek van Elsevier naar voren. Tilburg staat op één bij de gespecialiseerde universiteiten, vooral dankzij economie en recht. De TU/e staat bovenaan in de top van technische universiteiten.  Bij de universiteiten is de ranking gebaseerd op het oordeel van hoogleraren en hoofddocenten. Ook studenten gaven een oordeel, maar dat wijkt her en der af met de mening van de professionals.

► Lees hier ‘Ook gij, Elsevier’

Deel dit artikel