23 mei 2024

Is de bus goed bezig?

Beroep: Onderwijs | Aflevering 2.6

COLUMN | Maandagochtend 08.00 uur, station Tilburg.
Als je van hier naar Stappegoor wil (en veel ROC- en Fontysstudenten willen dat), kan dat met drie buslijnen: 1, 3 en 11.
Lijn 1 gaat om 07.59, 08.09, 08.19 en om 08.29 uur.
Lijn 11 om 08.00,  08.15 en om 08.30 uur.
Lijn 3 om: 08.13 en om 08.28 uur
In een half uur tijd gaat er dus negen keer een bus naar Stappegoor. Die van lijn 1 zijn harmonicabussen, goed voor  zo’n 130 reizigers, een gewone bus laadt er 70. Volgens www.9292ov.nl ben je in 13 minuten op Stappegoor.

Het is vandaag mooi weer en we staan met z’n vijven het busvervoer te observeren: iemand van de provincie, iemand van de gemeente Tilburg, iemand van het openbaar vervoersplatform, iemand van het roc (ik) en nog iemand van het roc (docent Linda Verhagen, omdat haar studenten vaak klagen). Er lopen ook vier stewards van Veolia rond. En verder natuurlijk massa’s reizigers en flink veel bussen, maar ja, dat heb je nogal makkelijk op een busstation.

Sommige roc-studenten zijn herkenbaar: die van Sport en Bewegen hebben trainingspakken aan met een logo, die van Veiligheid van Vakmanschap hebben een grote, militaire tas op hun rug. Ik spreek ze aan, dat vinden ze leuk en we staan even te praten.
Is het vandaag druk?
Nee, het is rustiger dan anders.
Hebben jullie problemen om op tijd op school te komen door de bus?
Hm, nee, zelden.
Welke bus pakken jullie meestal?
Ze kijken me vragend aan: Stappegoor, dat is lijn 1 of lijn 11.
Ja, maar lijn 3 gaan er ook heen.
Oh? Verrek zeg.
Daar moeten we met z’n allen om grinniken.

Hoe het zij, op deze mooie maandagochtend loopt alles van een leien dakje, op busstation Tilburg.
Fontysmeiden. Zoek de onderkin.

Dinsdagochtend 27 september. Somber weer nu en het is zeker twee keer zo druk. Loopt het vast? Nee, niet echt.
Een enkele keer zie je dat mensen een bus moeten laten gaan omdat ie vol is, maar dat is toch uitzonderlijk. Veel commentaar op mijn fotografie. Een stel meiden van Fontys wil de foto zien die ik van hen maak:
‘Oh, ik heb mijn ogen dicht.’
“He bah, zo heb ik een onderkin.’
Maar oké, ze willen niet flauw doen, ik mag de foto gebruiken.
Als ik uitleg waarom ik hier ben (we krijgen klachten van onze studenten dat ze te laat zijn omdat er te weinig busvervoer is), reageren ze positief: Heel goed dat daar eens aandacht aan geschonken wordt!

Mijn aanwezigheid is nu ook door de stewards opgemerkt en er wordt een extra bus ingezet naar Stappegoor.
De steward legt uit: ‘Kijk, die gaat eigenlijk leeg naar Hilvarenbeek, maar we hebben even met de chauffeur gepraat en nu neemt hij toch een volle lading mee voor Stappegoor.. Kwestie van flexibel opstellen, toch? Maar je moet wel echt aandringen dat mensen doorschuiven, anders blijven ze bij een vriendje hangen en dan loopt het niet vol.’

Aan deze kant van het perron stoppen de 1 en de 11. De 3 laadt helemaal aan de andere kant, dus soms stuift de menigte ineens over de hele lengte van het perron oostwaarts omdat de 11 klaarstaat.
Ik stuif mee en hoor een Sport-en-Bewegen-jongen zeggen, ‘Als ik deze niet haal ga ik naar huis.’
Even later draait de 3 de Spoorlaan op. De jongen hoeft niet onverrichterzake naar huis, zie ik, want hij zit er in.

PS Ik ga ook nog een keer kijken als het slecht weer is, want dan kiezen meer studenten voor de bus ipv hun fiets of scooter. Is Veolia daar tegen opgewassen? .
 

Deel dit artikel