17 juni 2024

Breda onderwijsstad – dat moet in Tilburg pijn doen

BLOG | Breda heeft de primeur, in het schooljaar 2012 – 2013 mag deze gemeente de eretitel Onderwijsstad van het Jaar dragen. Het is een nieuw initiatief van de organisaties van de Nationale Onderwijsweek en van INOP (Instituut voor Nationale Onderwijs promotie) om de ontwikkeling van het onderwijs op lokaal niveau te stimuleren.
 
De keuze voor Breda is geen toeval, deze stad onderscheidt zich de laatste jaren met een opvallende dynamiek als het gaat om het verbeteren, het verbreden en vernieuwen van onderwijsvoorzieningen. Wethouder Saskia Boelema (D66) vervult daarin een belangrijke rol als aanjager, en zij slaagt erin om alle instellingen – van basis- tot en met hoger onderwijs – mee te krijgen. Een mooi voorbeeld is het manifest van het primair onderwijs met de ambitie om in 2020 topkwaliteit te leveren. Ook de aanpak van schooluitval krijgt brede ondersteuning vanuit het stadhuis.
 
De Bredase wethouder Boelema geeft het startsein voor een innovatief project (archieffoto).

Recent nog hebben de ‘drie O’s’ (Onderwijs, Ondernemers, Overheid) de bereidheid uitgesproken om nauw samen te werken om de Baronie de versterken. Twintig partijen doen daaraan mee, onder wie ROC West-Brabant, Avans Hogeschool en NHTV. Sommige ambities zijn misschien te hooggegrepen (zoals een eigen universiteit), maar het tekent de geest van aanpakken. Een stuurgroep onder leiding van Wim Kaizer, tot voor kort voorzitter het bestuur van INOS, gaat zich bezighouden met een programma voor Onderwijsstad Breda.
 
Bleek Tilburgs profiel
De uitverkiezing moet welhaast pijn doen in Tilburg, de stad die immers lang de pretentie had dé onderwijsstad van Brabant te zijn. Maar dat profiel is wat verbleekt, ondanks dat er ook in deze stad aan de weg wordt getimmerd. Het is echter allemaal niet zo spectaculair en net even wat minder zichtbaar dan in Breda. En tot overmaat van ramp komt Tilburg University als enige Nederlandse instelling niet voor in de wereldtop van 200 universiteiten van de Times Higher Education. Het is nog steeds wachten op een actuele tweet van rector Philip Eijlander over deze teleurstellende score. De Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e) staat op een respectabele plaats 115.
 
Daarmee is het leed voor Tilburg niet geleden want Eindhoven mag zich de beste binnenstad van Nederland noemen, ook die eer gaat aan Tilburg voorbij.
 

Deel dit artikel