24 april 2024

Frans van Kalmthout verklaart het succes van Avans Hogeschool

BREDA | NIEUWS | Avans Hogeschool staat opnieuw stevig aan de top van de ranglijst die de Keuzegids HBO jaarlijks vaststelt. In een interview met website ScienceGuide gaat Frans van Kalmthout, vicevoorzitter van het college van bestuur, in op het geheim van het succes.

Van Kalmthout is al dertig jaar actief in het hoger onderwijs. Hij was collegevoorzitter van Hogeschool ’s-Hertogenbosch, die na een fusie is opgegaan in wat nu Avans Hogeschool is. De Bossche hogeschool stond als zelfstandige instelling ook al in de landelijke top en de hoge score van Avans kan daarom geen toevalstreffer zijn, constateert ScienceGuide.

In het interview geeft Van Kalmthout drie redenen voor de goede performance van Avans. Als college dicht op de directies van de opleidingen zitten, veel ruimte bieden voor vernieuwing en goed ingebed zijn in de (regionale) omgeving.  Ook moet een hogeschool goed ‘zicht [hebben] op wat er leeft onder jongeren. Hun leefwereld, hun omgang met kennis, technologie, samenleving is net zo goed een cruciale omgeving van het hbo’, zegt Van Kalmthout tegen ScienceGuide.

Contacturen
Hij vindt dat er in Den Haag te weinig oog is voor de betekenis die ict kan hebben in het hbo. Van Kalmthout spreekt er ook zijn verbazing over uit dat er in de Tweede Kamer lang gepraat is over het aantal contacturen tussen docenten en studenten, maar dat niemand het had over de inzet van digitale leeromgevingen. Volgens Van Kalmthout is niet het aantal contacturen de maat van kwaliteit maar of studenten wel voldoende leren.

► Lees hier het interview met Frans van Kalmthout

Deel dit artikel