23 mei 2024

CNV Onderwijs: Vooral ouders ondergraven gezag van de leraar

UTRECHT | NIEUWS | In conlictsituaties op school kiezen ouders vaker de kant van hun kind dan dat ze begrip hebben voor het standpunt van de school.

Toch geven de docenten zelf nog altijd een ruime voldoende voor de mate van gezag dat zij uitstralen. Wel ligt dat cijfer lager dan twintig jaar geleden. Het gezag is het grootst in het basisonderwijs en het hbo en het kleinst in vmbo, havo en mbo. Dat meldt het vakblad Schooljournaal van CNV Onderwijs op basis van een enquete onder ruim vierduizend leden in van deze kbond.

In de enquête gaf ruim tweederde van de respondenten aan dat ouders hen niet steunen. Ongeveer 57 procent van de deelnemers aan de enquête zegt dat er geen gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor de opvoeding en correctie van het kind. Meer dan een derde van de ondervraagde leraren zegt dat ouders hun deskundigheid in twijfel trekken en ze ervaren dat ook als een ondermijning van hun gezag.

Leerlingen
Het Schooljournaal startte naar gezag op scholen naar aanleiding van de vele reacties dat het   interview ´Leraar moet weer de baas durven zijn´ met psycholoog Gerard Weide in het vakblad losmaakte. In de enquete konden de docenten ook hun mening geven over hun leerlingen/studenten.

Lees meer over het onderzoek bij CNV Onderwijs

Deel dit artikel