22 mei 2024

Kerstgedachte

Beroep:  Onderwijs | Aflevering 2.16

COLUMN | Volgende week om deze tijd buiken we uit: tweede kerstdag. Onveranderlijk denk ik bij kerstmis aan mijn eerste lerarenbaan, bij de Stefanusmavo in Tilburg-west. Een leuk, fris schoolgebouw, inmiddels afgebroken. Werd gerund door de Fraters van Tilburg.

Ja, nu denken we bij fraters aan heel andere dingen, maar de Stefanusmavo liep op rolletjes onder de gemoedelijke leiding van ‘frater-directeur’ –  die ook zo genoemd werd. Dat was wennen. De eerste keer dat iemand hardop zei ‘dat moet je even aan frater-directeur vragen’, dacht ik die ie me in de maling nam.
Maar nee, iedereen zei dat: frater-directeur. Meneer Seelen, als ik het mij goed herinner, een aardige man, zo weggelopen uit het Rijke Roomsche Leven. Bij de lerarenvergaderingen op woensdagmiddag ging na een gezellig uurtje vergaderen de ingebouwde bar open. Niet voor spa of fris, nee, whisky en cognac. Dozen sigaren. Daarna ging de vergadering verder en een uurtje later iedereen gewoon in de auto naar huis.

Frater-directeur kon wel tegen een grap. Ik hield natuurlijk surprise met mijn eigen mavo 3-klas en de eerste surprise was voor de lellebel van de klas, Mirabel. De surprise was de bovenkant van een spijkerbroek die flink volgestopt was met… tja. Met wat? Mirabel moest onder luid gejoel de surprise uitpakken door de gulp open te ritsen en het eerste wat ze er uit haalde (gegil) was een frikadel.
Op dat moment kwam frater-directeur het lokaal binnen. Ik kreeg een rode kop maar hij kon er wel om lachen.

Een ontspannen man die geen ingewikkelde lesbezoeken aflegde bij een nieuwe leraar, maar je op een terloopse manier wel in de gaten hield. Vlak vóór de kerst vertelde hij me dat ie zo af en toe eens het lokaal had ingekeken, vanaf de gang. En dat het ‘m wel oké leek:  ‘Ik zeg altijd, een nieuwe leraar is net een konijn. Als ie kerstmis haalt, haalt ie ook het einde van het schooljaar.’

Dat klonk me onverwacht grof in de oren maar in feite was het een goede beoordeling en zo moet ik dus met kerstmis altijd even aan frater-directeur denken. Ik geef zijn Rijke Roomsche wijsheid door aan mijn onderwijscollega’s, als kerstgedachte:
Als je kerstmis haalt, haal je ook het einde van het schooljaar.

Deel dit artikel