15 juli 2024

Scholierenprotest eindigt na gooien van vuurwerkbommen

AMSTERDAM | REPORTAGE | Ruim duizend scholieren kwamen bijeen om tegen de 40 extra ophokuren te demonstreren, de sfeer dichtbij het podium is aangenaam, er wordt actief inhoudelijk gediscussieerd over de inhoud van het nieuwe wetsvoorstel van minister Van Bijsterveldt (Onderwijs). Enkele politici doen hun zegje waar naar aard van het standpunt wisselend op wordt gereageerd.

De scholieren zijn het niet eens met de extra uren die zonder extra geld van het ministerie gevuld moeten worden, ze zijn bang voor het begeleid uurtje slapen of spelen met een telefoon, ofwel een ophokuur. “We hebben wel wat beters te doen dan op school zitten, huiswerk bijvoorbeeld”, aldus Alexander.
De 1040-urennorm zet de overige punten van de nieuwe wet in een schaduw. Er wordt geen woord gerept over het formeel zeggenschap  dat de leerlingen en ouders krijgen over de lessen op de school, net als de  plicht van scholen lesuitval kwalitatief in te vullen.

Minder vakantie
VVD-kamerlid Ton Elias waarschuwt de leerlingen zich niet te laten gebruiken door bonden en docenten die tegen een week minder vakantie zijn. Typerend voor de demonstratie waren het aantal borden en spandoeken van politieke partijen, en marktkraampjes van Occupy, met leuzen die werden gebruikt bij de studentenprotesten eerder het jaar.
“Zij komen alleen zodat ze geen school hebben”, snauwt een scholier naar vuurwerk gooiende demonstranten. Groepen scholieren rennen heen en weer om de steeds heftiger wordende vuurwerkbommen te ontwijken.

Hooliganleuzen
Het leeuwendeel van de aanwezige demonstranten lijkt zich dan ook geen zorgen te maken over de 40 extra uur  en geeft geen aandacht aan de speeches van het LAKS en de politici. Een middagje geen school en een kans om de grenzen op te zoeken. De welbekende hooliganleuzen worden heen en weer geschreeuwd, agenten in burger halen steeds meer scholieren uit de massa voor een controle.
Uiteindelijk wordt het Museumplein schoongeveegd door een waterkanon van de ME, en worden elf scholieren opgepakt voor het gooien van vuurwerk of het schoppen van een agent.

Deel dit artikel