26 mei 2024

Kleding van Lady Gaga lijkt op ontwerp van vwo-leerling, toeval?

BLOG | Leerlingen kunnen tijdens cultuurlessen zo verrassend creatief uit de hoek komen dat je als toeschouwer denkt: ‘Wow, wat een talent!’ en waar je kippenvel van krijgt.
Het gaat vaak om eenmalige uitbarstingen die geen echt vervolg krijgen. Maar soms blijkt het wel degelijk de aankondiging te zijn van een serieus kunstenaarschap op het gebied van beeldende kunst, klassieke of popmuziek, dans, musical of literatuur.

Het heeft er alle van schijn van dat Sophie Poelman, leerling in 6 vwo van het Theresialyceum (een cultuurprofielschool), zo’n aanstormend talent is waar we nog meer van gaan horen. Zij maakte vorig jaar in de periode januari/mei een lichaamsobject (soort kledingstuk) met als titel ‘RAW’ en dat opgebouwd is uit zwarte, glanzende schubben.

Het ontwerp van de vwo-leerling blijkt opvallend veel overeenkomst te vertonen met het ontwerp van het lichaamsobject dat popster Lady Gaga draagt op de cover van het Visionair Magazine van vorige maand. Kenmerkend aan het kledingstuk van Lady Gaga is het schubbenachtige materiaal. Visionair Magazin is een zeer exclusief, avant-gardistisch tijdschrift (250 stuks à 1500 dollar) met fotografie van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin.

Het kan niet anders dan dat het puur toeval is dat de concepten zo op elkaar lijken. Op school vinden ze in ieder geval dat Sophie Poelman met haar creatie de tijdgeest goed aanvoelt. Haar inspiratie deed ze op door de film  Black Swan en de expositie Lustwarande ’11 in Tilburg.

Vincent van Gogh
Eerder kreeg ze al een eervolle vermelding in de internationale fotowedstrijd Capturing Eternety. Misschien vergaat het de vwo-leerlinge als de befaamde modeontwerper Jan Taminiau, de favoriete ontwerper van Lady Gaga. Als leerling van het Beatrix College maakte hij tijdens de tekenles al schetsjes van jurken die nu in het archief van de school zitten. Dus Theresia, keer de prullenbakken om en vis er alle kladjes uit van Sophie. Wie weet wat ze later nog waard worden. Stel dat ze zo in 1866 de schetsjes van Vincent van Gogh bewaard hadden toen die leerling van de Rijks HBS Willem II was!

Deel dit artikel