20 mei 2024

Een afscheidsfeestje van 25 mille

BLOG | Je hebt je als bestuurder jarenlang het vuur uit de sloffen gelopen voor de publieke zaak. De kritiek van Den Haag, docenten, leerlingen, vakbonden en ouders over je heen gekregen. Dan verdien je toch wel een afscheidsfeestje dat enig cachet heeft en dat recht doet aan je status?

Zouden ze dat bij ROC Avantus gedacht hebben toen ze vorig jaar een afscheid organiseerden voor collegevoorzitter Heimen van Andel? Er werd in ieder geval niet op een paar centen gekeken. Volgens de media waren de kosten van het feestje € 35.000. Staatssecretaris Zijlstra houdt het, in antwoord op Kamervragen van partijgenoot Ton Elias, op € 24.710.

Een stuk minder dus, maar nog altijd veel te veel, beaamde Zijlstra de grommende verontwaardiging van Elias. In de nette bewoordingen van een bewindsman: “Ik vind dit een te forse uitgave. Publieke bekostiging moet zo veel mogelijk ten goede komen aan het primaire  onderwijsproces. Van onderwijsinstellingen verwacht ik dan ook een doelmatige besteding van onderwijsmiddelen en matiging van uitgaven die gemoeid zijn bij het organiseren van afscheidsrecepties.”

Zo, die zit. Alle bestuurders die binnenkort gaan vertrekken zijn gewaarschuwd. Zoals Rob Franken van ROC West-Brabant, die aangekondigd heeft volgend jaar te stoppen. En misschien houdt Coen Free, sinds jaar en dag algemeen directeur van het Koning Willem I College, er ook wel mee op; hij is immers de 66 jaar al gepasseerd.Of Hein van Oorschot, collegevoorzitter van Tilburg University, zijn tweede termijn van vier jaar  zit er dan op.

Hoeveel mag zo’n afscheidsreceptie dan kosten van Den Haag? Dat zegt de staatssecretaris er niet bij. Dat laat hij over aan de wijsheid van de raad van toezicht van de instelling. Als ze maar weten ‘dat ze sober om moeten gaan met de publieke bekostiging’.

Ik zou zeggen: een kopje koffie bij binnenkomst met een beschaafd gebakje/Bossche bol, en twee bonnen voor een glaasje van het een of ander. En wat blokjes kaas, fijne worst, een gevuld ei en een warme bitterbal. En natuurlijk een lintje van Hare Majesteit als bekroning van de carrière. Genoeg toch?

Deel dit artikel